Architecture in Helsinki is een achtkoppige Australische groep die met 'In Case We Die' aan een derde langspeler toe is. Sappiger om te weten is dat ze een veelvoud van het aantal groepsleden aan instrumenten gebruiken op dit album. In elk nummer wordt een gelaagde mengeling van verschillende ideëen samengepropt, een aanpak die sterk lijkt op die van Fiery Furnaces, maar dan beknopter. Het blijft echter evengoed muziek voor ADHD'ers die tot rust moeten komen. De lieflijke, sprookjesachtige pop leent er zich uitstekend toe.

Een betere illustratie dan opener 'Nevereverdid' is moeilijk te vinden. Het nummer begint als een kerkdienst: met het luiden van klokken en een koor. Dan valt een zware trom in en vervolgens zwelt het nummer aan op een hoempapa-manier die merkwaardig genoeg uiterst aanstekelijk is. Het is verbazend hoe daar plots een popsong is. Even verbazend is die andere klepper, 'Do the Whirlwind'. Als basis is er een synthesizerdeuntje waar elektroheld Tiga jaloers op zou zijn. Daarrond zweven kinderlijk naïeve geluidjes in alle richtingen. Op een sloom ritme gecombineerd met warme blazers haakt dit nummer zich vanaf de eerste seconden vast in het geheugen. Hetzelfde geldt voor 'Make You Can Owe Me', dat opvallend bekend klinkt. Toch begint het nummer nooit echt en haalt het zijn kracht uit de vele spielereien met allerlei instrumenten. Dat kan trouwens over zowat alle nummers gezegd worden, al spitsen 'Wishbone' en 'Tiny Paintings' zich vooral toe op de marimba. 'Wishbone' blinkt vooral uit dankzij een prachtig middenstuk en de ondersteuning van piano en orgel, terwijl 'Tiny Paintings' zich afspeelt tegen een duistere achtergrond van een theremin. Zo heeft elk nummer wel iets te bieden, al is het erg rustige instrumentaal intermezzo 'Rendezvous: Portrero Hill' eigenlijk wat overbodig.

Gelukkig is de rest van 'In Case We Die' een stuk chaotischer zonder aan zachtaardigheid of samenhang te moeten inboeten. Sterker zelfs, Architecture In Helsinki zorgt ervoor dat deze plaat een avontuurlijke, vrolijke en onweerstaanbare luisterbeurt onder de hoofdtelefoon wordt.

Meer over Architecture in Helsinki


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.