Arcturus is een mysterieuze band. De bezetting van dit collectief wijzigt om de haverklap, Arcturus toerde weinig tot zelden en bracht maar met mondjesmaat platen uit. Voorganger 'The Sham Mirrors' is ondertussen alweer vijf jaar oud. De enige constante in de levensloop van deze groep is de kwaliteit. Niet alleen klinkt werkelijk geen enkele andere groep op de aardbol als deze Noren, er zijn ook weinigen die zulke geweldige, avant-gardistische metalsongs bijeen kunnen pennen. Dat Arcturus bestaat uit topmuzikanten uit de Noorse black metalscene verklaart allicht veel. Zo timmert legendarisch drummer Hellhammer (Mayhem, Winds, The Kovenant, ...) de gaatjes dicht en mag Simen Hestnaes (ex-Borknagar, Dimmu Borgir) vocalist Garm (Ulver) vervangen.

Geregeld heeft Arcturus beelden van de kosmos in hun artwork en sferisch en 'spaced out' is ook een goede omschrijving hoe ze precies klinken. Bij de meeste progressieve metal denken de meeste mensen spontaan aan ellenlange songs waarin vooral het talent van de aparte muzikanten wordt geëtaleerd mits ellenlange soli. Arcturus blijft vooral weg van dat beeld. De meeste songs zijn behoorlijk gebald en soleerwerk is nauwelijks aan de orde. Toetsenist Steinar 'Sverd' Johnsen weet als geen ander vreemde geluidjes tevoorschijn te toveren uit zijn keyboard en geeft de nummers hun karakteristieke, ruimte-achtige flair mee. Het gitaarwerk van zowel Knut Magne Valle als Tore Moren is voornamelijk functioneel. De gitaar staat dan wel op de voorgrond, toch is ze niet het belangrijkste instrument. Die plaats is gereserveerd voor het keyboard. De riffs zijn bijna speels te noemen en de bizarre tempowendingen en geschifte melodieën geven het geheel smaak. Dat Simen Hestnaes tegenwoordig de microfoon hanteert draagt trouwens nog bij aan dat vreemde effect. Zijn voorganger Garm zong veeleer normaal, Hestnaes heeft een ijle, hoge stem die hij allerlei operateske capriolen laat uithalen. Dat gebeurt trouwens regelmatig op de rand van vals zingen. Maar het heeft ontegensprekelijk iets.

Door het wel enorm eigenzinnige karakter van Arcturus' muziek zullen er weinigen zich geroepen voelen om in het ruimteschip te stappen en de reis te ondernemen. Dat is echter een behoorlijk gemiste kans, want Arcturus neemt een mens mee op een fascinerende reis door het heelal. Het predikaat van miskende genieën mag dus zeker op Arcturus gekleefd worden.

Meer over Arcturus


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.