Het gebeurt niet zo bijzonder vaak dat een band uit Zwitserland aan de deur komt kloppen, laat staan binnen metal. Toegegeven, Eluveitie en Samael zijn bekende namen, maar daarbuiten is het vaak erg stil. Plots komt Arkhan binnenvallen, een viertal dat overduidelijk geïnspireerd wordt door klassiekers binnen de death metal als daar zijn Morbid Angel, Entombed of Deicide. Het eindresultaat? 'Primal', een schijfje dat niets verrassends biedt, maar wel lekker smaakt dankzij het overduidelijke enthousiasme waarmee deze jongens aan de slag gaan.

Arkhan neemt zichzelf niet al te serieus (beste voorbeeld daarvan is de titel 'Lolita') maar dat neemt niet weg dat de muziek van dit kwartet best wel energetisch en bruut overkomt. Jazeker, de samples heeft iedereen wel al eens eerder gehoord en de fluks voortdenderende death metal klinkt erg vertrouwd in de oren, maar toch weet 'Primal' ergens een snaar te raken. Het gitaarwerk is netjes en biedt meer dan voldoende variatie tussen logge beukriffs, snijdende melodieën en genietbaar gesoleer, de brul van frontman Greg Duc is lekker rauw en diep en zowel drum als bas geven de songs de polsslag die ze verdienen.

Valt Arkhan dan bijzonder hard op in de menigte? Niet direct: er zijn inderdaad wel meer bands die eenzelfde type groove en aanpak qua death metal hanteren. Arkhan gaat niet voor de melodische kant van de zaak, maar kiest meer voor het rechtdoorzee gebeuk. En toch heeft het album een zeker je-ne-sais-quoi dat aanspreekt. De nummers zitten meer dan behoorlijk in elkaar en alles klopt gewoon. Of dat nu gaat over het lompe 'You, Monster' (B-horror naar muziek vertaald), 'Fragile Equilibrium' (death metal met een wat intellectuele inslag) of 'Shutdown': de muziek is recht voor de raap, komt nergens gemaakt over en bevat hoorbaar spelplezier.

Allicht is 'Primal' iets te eenvoudig voor de meerwaardezoeker, maar wie death metal een warm hart toedraagt en kan genieten van een album dat simpelweg leuk klinkt, is hier aan het juiste adres. Het is misschien niet de plaat van het jaar, maar Arkhan weet wel hoe ze zichzelf moeten amuseren en dat maakt hier nu net het verschil.

Meer over Arkhan


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.