De erfenis van acts als Bathory en Manowar blijft tot op de dag van vandaag anderen inspireren. Het epische karakter, de glorieuze verhalen over helden en geschiedenis of gewoonweg de uitgesponnen songs met oor voor de nodige dramatiek zijn vaste ingrediënten, ook voor Atlantean Kodex. Deze jongens lieten zich voorts beïnvloeden door James Fraser's monumentale werk.

Datzelfde monumentale is ook een gegeven dat de band probeert door te trekken op dit album. De opzet is groots, en de nummers klokken elk af op een meer dan respectabele speelduur. Wat wel meteen opvalt, is dat de totaalklank een tikkeltje ijl is. Dat mag uiteraard geen bezwaar vormen, maar het is voelbaar dat de nummers beter gebaat waren bij een vollere productie, waar ze nu geregeld te flets overkomen.

Wie lange nummers wil maken, dient er dan ook voor te zorgen dat ze niet gaan vervelen, en dat is jammer genoeg iets waar Atlantean Kodex te weinig aandacht aan heeft besteed. De gitaarpartijen (die vaak bedrieglijk eenvoudig zijn) zijn an sich in orde, maar om daar nu telkens nummers rond te breien van acht minuten of meer, gaat er wat over. De vermoeidheid slaat dan ook snel toe.

Een pluspunt is dat de zanger van dienst zich bedient van een zalvende cleane stem, die weet te overtuigen, ook al is hij misschien niet de meest charismatische dan wel onderlegde zanger binnen de metalscene. Daardoor krijgt het album wat meer allures in de lijn van DoomSword, nog zo'n epische metalband die de trucjes van het vak net wat beter beheerst.

De nummers zijn naar het einde toe ook te inwisselbaar om echt een statement te maken: de uitgesponnen en langzame riffs, de iets opgeklopte en soms pompeuze melodielijnen en keyboards, de statige zang, ... Een mens heeft het na een tijdje wel gehad. Mochten de nummers elk gebalder zijn en hun ideeën minder lang rekken, dan had dit schijfje een stuk meer indruk gemaakt.

Aan het einde van de rit blijft enkel over dat 'The Golden Bough' een ambitieus plaatje is, dat echter te weinig fut heeft om te overtuigen. Daardoor worden de nummers heel snel saai en voorspelbaar en is er van enig zwaardgezwaai absoluut geen sprake.

Meer over Atlantean Kodex


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.