Atlas Sound is de soloalias van Bradford Cox, de zanger van Deerhunter. Met die band brengt Cox experimentele, etherische indierock waarbij evenveel met tape-effecten en ruis wordt gemusiceerd als met de instrumenten zelf. Deerhunter heeft al twee albums uitgebracht, waarvan 'Cryptograms' begin 2007 een reuzenschrede vooruit was. Schijnbaar vanuit het niets werd de groep naar de frontlinies van de indiescene gekatapulteerd, terwijl frontman Cox regelmatig de alternatieve muziekpers haalde door zijn onomwonden uitspraken en opvallende verschijning. Na een aantal flinke interne ruzies werd echter besloten de groep even op non-actief te zetten, waarop Cox besloot zijn soloproject Atlas Sound van onder het stof te halen. Reeds enkele maanden later verschenen de eerste mp3's van 'Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel' en begin dit jaar werd het Britse kwaliteitslabel 4AD bereid gevonden het album in Europa te verspreiden.

Wanneer men 'Let the Blind...' oppervlakkig beluistert zou men kunnen denken dat het groepsgeluid van Deerhunter wel in bijzonder grote mate door Cox wordt bepaald. Atlas Sounds debuutplaat baadt namelijk in diezelfde etherische, dromerige klankwereld waarin songs worden afgewisseld met bevreemdende instrumentale passages en noise-experimenten. Wanneer men dieper begint te graven, blijkt deze veronderstelling echter niet helemaal te kloppen. Hoewel Atlas Sound en Deerhunter natuurlijk muzikale geestesverwanten zijn (hoe kan het ook anders) mist Cox op deze soloplaat immers de focus en de oerkracht die Deerhunter wél aan de dag kan leggen. Er liggen veelal goede ideeën aan de basis van nummers als 'Winter Vacation' en 'Cold as Ice', maar Cox slaagt er zelden in zich voldoende te concentreren op een boeiende songstructuur en neemt vaak genoegen met louter melodische herhaling. Er staan bijvoorbeeld geen tracks op 'Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel' die even opzwepend zijn geconstrueerd als Deerhunters fenomenale krautrockuitspatting 'Octet' of die de luisteraar even compleet kunnen betoveren als 'Spring Hall Convert' of 'Hazel St.'. Het ontbreekt Atlas Sound onder andere aan een machtige ritmesectie zoals die van Cox' groep, waarbij de hypnotiserende gitaar- en tapegeluiden verankerd worden in een groove. Het dynamische samenspel van de bandleden en de resulterende chemie leidt kortom tot interessantere resultaten dan wanneer Cox in zijn eentje zijn fantasie de vrije loop laat.

Deerhunter-fans die op een onofficiële opvolger van 'Cryptograms' hadden gehoopt, zullen daarom wellicht wat teleurgesteld zijn in deze plaat. Anderzijds is Bradford Cox onontkenbaar een intrigerende en uitzonderlijk productieve kunstenaar. Door zijn bijna dagelijkse output aan nieuw materiaal, remixen en mixtapes (gratis te downloaden op 's mans blog) loopt zijn publiek het risico verwend te raken. Daarom is het belangrijk te onthouden dat driekwart van wat Cox op de wereld loslaat stukken beter is dan de meeste hedendaagse indiereleases. Op 'Let the Blind...' valt dan ook heel wat moois te rapen. 'Recent Bedroom' en 'Quarantined' zijn prachtsongs die handelen over Cox' fragiele persoonlijkheid (en gezondheid), terwijl in instrumentale tracks als 'Small Horror' en 'Ready, Set, Glow' onaards klinkende noise wordt versmolten met hemelse melodieën.

'Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel' is op zijn best een waarlijk desoriënterende, betoverende ervaring – precies wat men van een rasartiest als Bradford Cox kan verwachten. In de mindere momenten laat Atlas Sound echter zien dat hij, hoe interessant zijn visie ook is, baat heeft bij de assistentie en ideeën van andere muzikanten. Desalniettemin is Atlas Sound een noodzakelijke aankoop voor de fans van Deerhunter en warm aanbevolen voor liefhebbers van shoegaze, krautrock en de betere indierock. Ondertussen is Deerhunters uitstekende ep 'Fluorescent Grey' eindelijk verkrijgbaar in Europa en in het najaar komt er alweer een nieuw album uit genaamd 'Microcastles'.

Meer over Atlas Sound


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.