De legende wil dat de titel 'Verses of Comfort, Assurance & Salvation' afkomstig is van een pseudo-religieus pamfletboekje. Hoewel ze stuk voor stuk beschikken over engelenstemmetjes vertoeven de drie bevallige New Yorkse deernes van Au Revoir Simone niet in hogere sferen maar zingen ze over heel alledaagse dingen. Ze vonden elkaar in een gezamenlijke liefde voor keyboards en na heel wat slaapkamerrepetities kwamen ze naar buiten met dit wonderlijke mini-album. Zoals de titel al verraadt baadt het in een gloed van geruststellende warmte.

In de eerste plaats is de warmte vooral afkomstig van de mooie gezangen die over de synthetische deuntjes uitgegoten zijn. De eenvoudige en wat naïeve keyboardbeatjes klinken af en toe iets te prefab, bijvoorbeeld in het mindere 'The winter song' maar vaak zijn er heel wat verschillende lagen te ontdekken. Die dragen stuk voor stuk bij tot het warme klankbeeld dat alomtegenwoordig is. 'Hurricanes' vertoeft op de vage grens tussen kunst en kitsch, met zijn wat kinderachtige lalala-melodietje dat halverwege plaats ruimt voor een discobeat die bovendien voorzien is van de clichétekst "This message is for all the people / The people who are always waiting". Wanneer ze niet bezig zijn met techno-persiflages of feel-goodliedjes maar meer naar de gevoelige kant van het elektronische spectrum neigen, tonen de dames zich van hun beste kant met prachtige polyfone arrangementen en hemelse harmonieën. 'And Sleep Al Mar' eindigt in Spaans met haar op en afsluiter 'Stay Golden' is een klein meesterwerkje dat uitblinkt in al zijn eenvoud en recht naar de cardiale spier gaat.

Au Revoir Simone bewijst dat muziek niet ingewikkeld of uitgebreid georkestreerd moet zijn om goed te zijn. De kracht van deze plaat gaat uit van zijn eenvoud die blijkbaar niet altijd in saaiheid moet uitmonden. Nog een pluspunt is dat alle synthesizers als instrumenten op zich gebruikt worden en niet moeten dienen om andere te imiteren. De hoge doe-het-zelffactor en de wondermooie zangpartijen zijn zo ontwapenend dat zelfs de meest hardvochtige atheïst bekeerd wordt door deze verzen van troost, verzekering en zielenheil.

Meer over Au Revoir Simone


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.