Ze laten meer en meer van zich horen, die kwalitatief sterke poprock bands van over de taalgrens. Daar zit allicht het talentvriendelijke label 62tv voor tussen. Deze keer worden de muzikale capaciteiten van de Nijvelse band (niet "bende"!) Austin Lace in de kijker geplaatst. De zorgeloze popmuziek van deze groep verdient het in elk geval om even bij stil te staan, daar het gevaar helaas groot is dat dit al te zachte plaatje in alle stilte weer uit de rekken zal verdwijnen.
'Easy to Cook' is de tweede langspeler van Austin Lace. Een klein uurtje lang vertaalt zich dat in leuke speelgoedmuziek: fijne indiepop met vrolijke melodietjes en zoete stemmetjes. Het flirten met lentefrisse, elektronische geluidjes en samples is een wezenlijke kunst die Austin Lace zich mooi heeft eigen gemaakt. Zorgvuldig opgebouwde ritmesecties waarover hapklare melodietjes zweven vervolledigen het gelukzalige gevoel van deze plaat. Toegegeven, de stem van zanger Fabrice Detry komt niet altijd even solide over, maar krijgt in de refreinen wel telkens ondersteuning van de overige bandleden, zodat het eindresultaat soms nogal britpop-achtig overkomt. Met wat kwade wil kan Fabrice een vuil Engels accent verweten worden en een beetje een flauwe zangstem (die echter nooit zagerig wordt). Maar wie zou er bij zo'n leuk experimentele gitaarpop nu verwijten willen oproepen? 'Easy to Cook' bulkt immers van aardige en eenvoudige ideeën die soms nogal rommelig op mekaar gestapeld zijn, maar daardoor wel een geheel nieuwe, frisse manier van songschrijven aantonen. Austin Lace vervalt slechts zelden tot een rommelige hutsepot van akoestische muziek met elektronisch gefrutsel. Zo verglijdt 'Bossanova' tot wat warrige lagen van basloops, gitaarmelodietjes en samples die het oorspronkelijke nummer dreigen te verduisteren. Meestal gaat het er echter anders aan toe. Hitsingles als het zomerse 'Say Goodbye' doen de toehoorder na één luisterbeurt al goedlachs mee knikken. Het ogenschijnlijke Beatlesnummer 'Accidentally Yours' zal langharige hoofden gemoedelijk heen en weer doen zwieren dankzij zijn typische ritme en de geweldige blazerpartijen die het nummer komen versterken. Titels als 'Sunshine for Everyone' en 'Hush Hush' steken het hippiegevoel dat Austin Lace lijkt aan te hangen niet onder stoelen of banken. Een erg bloemrijke en felgekleurde hoes bevestigt dit vermoeden. Austin Lace is de vreugde zelve.
Is het dan één en al lachbekken met 'Easy to Cook'? Misschien even oppassen met het volgende: het is aan te raden om de aandacht bij deze cd te houden, omdat anders de ongehoorde frisheid van deze groep zou kunnen verdwijnen in vrij vervelend geneurie. Dankzij de heerlijke lichtvoetigheid van dit schijfje is het echter geen enkel probleem om het in één ruk uit te luisteren. Meer nog. Na 12 tracks ontstaat spontaan het gevoel "is het alweer voorbij?", waarna allicht opnieuw de afspeeltoets ingedrukt kan worden.

Meer over Austin Lace


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.