Deze swingende Latijns-Amerikaans klinkende band is vreemd genoeg Duits van oorsprong en is het geesteskind van producer Olivier Belz. Ze brengt evenwel een plaat uit vol stomende tropische ritmes, waarbij het live gevoel nooit weg te denken valt. De bezetting en het aantal muzikanten verandert tijdens bijna elk nummer en ook wat de zang betreft wordt danig gevarieerd. De uiteindelijke cocktail van funk, jazz, soul, bossa en afro-latin drinkt echter zeer lekker weg en doet meer aan Cuba Libre’s dan aan Duitse halve liters denken.

Het album opent met ‘King’s Wig’, een soort intro waarin de band wordt voorgesteld. Toch wordt de sfeer met een loepzuivere gitaarsolo en een tot idioot dansen dwingende djembé-sessie al duchtig opgezweept. Ook ‘Afro Shigida’ drijft voort op heerlijke Latijnse ritmes. De percussie zorgt voor een beweeglijk doch stevig bouwwerk waar de rest van de muziek met gemak op kan rusten. Op ‘Bossa Bop’ wordt het tempo verschroeiend de hoogte ingejaagd en komen de bossaritmes opzetten. Vaste zangeres Pat Appleton zingt hier voor de eerste keer mee en doet dat op nietsontziende wijze. Ook op ‘Serious Soul’ is de (nu mannelijke) zang subliem en wordt er stevig de pan uit geswingd. ‘Experience in Jazz’ klinkt logischerwijze iets jazzier en roept in het begin een zeker film noir gevoel op. Door de wederom sublieme zangeres (Bella Wagner), doet dit nummer zelfs wat denken aan bepaalde James Bond titelsongs. ‘Junkie’ klinkt dan weer enorm funky en laat zich bedienen van wat elektronische invloeden. Op ‘Tangossa’ is het weer de beurt aan Pat Appleton om de luisteraar te beroeren, en dat doet ze op zwoele wijze door de tango met de bossa nova te laten dansen. ‘Open Wide’ ten slotte is opnieuw een heel feestelijk, zomers en dansbaar nummer met alweer een verse zangstem.

'Bossa Nova Just Smells Funky' is een plaat die aanvoelt als een concertervaring. Ondanks de overwegend Duitse muzikanten is dit een absolute aanrader voor al wie van zuiderse sferen en klanken houdt. De mix van verschillende stijlen is opwindend en verveelt nooit. Het is moeilijk er niet bij weg te dromen over rum, strandclubs en sigaren terwijl men onbewust gedwongen wordt tot gehoorzaam heupwiegen. Was het maar al zomer.

Meer over Bahama Soul Club


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.