Bang Gang is het project van componist, multi-instrumentalist, zanger en IJslander Bardi Johannsson. Volgens de persbio wenst hij niet over de IJslandse muzieknimf Björk te praten en dat moet hij, gelet op deze cd, ook niet doen. De uiterst melodische, vaak weemoedige en dromerige muziek heeft namelijk alles om op zichzelf te kunnen staan. Tegelijkertijd zal de mindere bekendheid van Bang Gang niet beletten dat de muziek voor velen aangename referenties kan oproepen. De heldere Rhodes, warme orgel- en andere keyboardklanken, strijkers en zoete vocalen van veelal gastvocalisten (o.a. Nicolette Suwoton – Massive Attack) geven de muziek het gloeiende van het Franse Air. Wanneer de strijkers en de bijkomende beats het einde van 'Inside' dan opentrekken, verschijnt de statigheid van Hooverphonic ten tonele. 'There Was a Whisper' werkt een gelijkaardig concept uit, maar in een andere sfeer. Met de weemoed en grootsheid van eeuwenoude sagen zet dit nummer de luisteraar op een klif om van daaruit nostalgisch over de zee te turen: wachtend op iets dat nooit zal komen.
Wanneer de akoestische gitaar de toon zet gaan de nummers even richting folk en roept Johannsson de sfeer van singer-songwriters op. De meerstemmige zang klinkt op die momenten als een lichtjes droevige, maar daarom niet minder fraaie versie van de Beach Boys. Wanneer dit in de cover 'Stop in the Name of Love' wordt aangevuld met korte, hoge keyboardmelodietjes krijgt de muziek iets naïef kitscherig. Alsof de luisteraar naar een even oude als foute aflevering van Toppop zit te kijken. In enkele songs wordt de akoestische gitaar ingeruild voor een elektrisch model. Toch verraadt Johannsson in deze nummers zijn 'ware aard' niet. Want hoewel het distortioneffect het geluid van 'Something Wrong' wat brutaler maakt, relativeert de meerstemmige nimfenzang het rockaspect. Zoals de ontwapenend zachte samenzang het drammerige gitaarritme van 'Find What You Get' merkelijk verzacht.
Deze cd klinkt als het buurmeisje waarvan je plots vaststelt dat ze toch wel enorm knap is: iets dat je al jaren kent, maar dat steevast als te vanzelfsprekend ervaren werd. Fans van het gloedvolle popwerk van Air, Hooverphonic of Massive Attack zullen niet klagen bij het horen van 'Something Wrong'.

Meer over Bang Gang


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.