Beach House is afkomstig uit het Amerikaanse Baltimore en bestaat uit Victoria Legrand (zang, orgel) en Alex Scally (gitaar, keyboard). Het titelloze debuut uit 2006 en diens opvolger 'Devotion' twee jaar later werden dankzij hun "less is more"-aanpak en verstilde indiefolkpracht bij het toonaangevende webmagazine Pitchfork op luid gejuich onthaald. Met hun sprankelende derde 'Teen Dream' hebben ze mogelijk de eerste essentiƫle plaat van het jonge jaar te pakken.

Hoewel de aanwezigheid van minimalistisch slagwerk het gebruik van een drummachine doet vermoeden, zweert Legrand bij de warme analoge beats uit haar oude Yamaha-orgel, die perfect aansluiten bij het dromerige totaalgeluid van Beach House. Etherische vocalen, zalvende orgelklanken en breed uitwaaierende gitaarlijntjes plaatsen de groep op gelijke hoogte met de majestueuze klanksculpturen van Grizzly Bear. De songstructuren op 'Teen Dream' zijn zelden onconventioneel, maar de plaat onderscheidt zich door zijn kamerbrede arrangementen en meeslepende sfeerschepping. Opener 'Zebra' dompelt de luisteraar onder in een stijlvol klanktapijt waar meanderende melodielijnen, fluweel omzwachtelde ritmepatronen en weemoedige zangpartijen elkaar ontmoeten. Het refrein van 'Norway' heeft aan een zinderend tremologitaartje, spaarzame toetsen en hese backing vocals genoeg om zich te hullen in een ongrijpbare wolk van melancholie. Ook 'Lover of Mine' staat bol van de fijnversneden emoties, terwijl het onrustige '10 Mile Stereo' flirt met een noisy apotheose. Hoewel de concentratie naar het einde toe op zijn laatste benen loopt, is dit een plaatje om te koesteren.

Door zijn zweverige en homogene karakter schrijdt de plaat behoedzaam en haast onopvallend voorbij. 'Teen Dream' groeit echter bij elke luisterbeurt en blijkt een druppel van puurheid in een oceaan van lawaai. Beach House kneedt ijle zang, galmende gitaren en hemelse orgelmelodieƫn tot een sfeervol meesterwerkje waarbij het heerlijk wegdromen is.

Meer over Beach House


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.