Er zijn maar weinig bands die uit het Midden Oosten komen, metal spelen en tot hier raken met hun albums. Voor Bilocate is dat gelukkig anders: dit combo uit Jordanië slaagde erin een deal te versieren bij Code666 en nam een zwik nieuwe versies op van nummers die al eerder verschenen maar erg moeilijk te verkrijgen waren. Een mooie geste, en er is geen twijfel over dat deze herwerking, zowel compositorisch als geluidsgewijs een zeer goede zet was. Dat maakt 'Summoning the Bygones' een erg afwisselende en degelijke schijf, die enkel lijdt onder de te lange speelduur.

Bilocate is geen makkelijke act om in een hokje te stoppen. Zelf houden de heren het graag op melodieuze doom/death metal, maar er zit een stuk meer in. In tegenstelling tot andere acts uit de regio houdt Bilocate zich behoorlijk ver weg van enige Arabische invloeden en zijn het vooral meeslepende en vrij melancholieke melodieën die de dienst mogen uitmaken. In het gebruik van de keyboards valt soms een streepje symfonie in de trant van Dimmu Borgir te herkennen: gelaagdheid en grootsheid zijn dus geen loze termen deze keer.

Ook het gitaarwerk is stevig en er wordt netjes afgewisseld tussen doorbeuken en ingetogen pielen. Datzelfde komt tot uiting op vocaal vlak, waar diepe grunts en een zalvende gewone stem elkaar vlot een handje geven. Die afwisseling mag overigens wel, want de meeste songs klokken af op een behoorlijk respectabele speelduur en door die wisselende aanpak is het nooit vervelend.

De songs zijn sterk opgebouwd, met goede spanningsbogen, maar echt iets nieuws of bijzonder opvallend valt er niet te rapen. Dat is geen beletsel, maar iedereen die een frisse invalshoek verwacht, is er aan voor de moeite. Degelijke songschrijverij is er des te meer. Daarom dat het jammer is dat de band niet een beetje gesnoeid heeft in de songs, want met een speelduur van ruim een uur en een kwart is het echt wel bijzonder veel van het goede.

Bilocate biedt veel lekkers voor liefhebbers van melodische doom of death metal, tot zelfs aanhangers van symfonische black met wat extra kruiden erbij. Het enige nadeel is gewoonweg dat de plaat té lang duurt, en dat is erg jammer.

Meer over Bilocate


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.