Blood Red Shoes is een Brits duo dat bestaat uit Steven Ansell (zang, drum) en Laura-Mary Carter (zang, gitaar). In 2008 debuteerden ze met 'Box of Secrets', een back to basics gitaarplaat die zich spiegelde aan de gepassioneerde punkfurie van Nirvana, het noisy indiegeweld van Sonic Youth en de DIY-ethiek van Fugazi. Ook op het nieuwe 'Fire Like This' hangt er constant elektriciteit in de lucht.

Waar andere duo's als The White Stripes nadrukkelijk de kaart van de bluesrock spelen, liggen de wortels van Blood Red Shoes veeleer in de punk. Het concept van 'Fire Like This' is even eenvoudig als efficiënt. Men neemt twee stemmen, een gitaar en een drumstel en probeert zoveel mogelijk rauwe energie en snijdende melodieën te vatten in songs van drie à vier minuten. De hese engelenstem van Carter en de vocalen van Ansell vullen elkaar uitstekend aan, terwijl felle gitaarschichten en knallende drums alle kanten uitschieten. De snedige single 'Light Up' drijft voort op de typische hard-zacht dynamiek die Pixies groot maakte, terwijl onstuimige start-stop ritmes en een geestdriftig refrein 'It Is Happening Again' naar een hoger niveau tillen. Onheilspellende vocalen eisen de hoofdrol op in het bezwerende 'When We Wake', een trage sleper die pas naar het einde toe helemaal ontploft. Afsluiter 'Colours Fade' is zeven minuten durende tour de force waar dreigende gezangen, verzengende riffs en mokerende drums voor een viscerale apotheose zorgen. Volledig analoog opgenomen en ontdaan van alle studiotrucs, bevat 'Fire Like This' tien roodgloeiende splinterbommen waar wijlen Kurt Cobain jaloers op geweest zou zijn.

Na de explosie van de grunge begin jaren negentig probeerden veel groepen in de voetsporen van Nirvana te treden, maar de resultaten waren zelden memorabel. Bijna twee decennia na datum stelt Blood Red Shoes orde op zaken. 'Fire Likes This' blijkt een opwindende, compromisloze rockplaat waar intensiteit en overgave vanaf druipen: een absolute aanrader.

Meer over Blood Red Shoes


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.