Blunt is een West-Vlaams kwintet onder leiding van zanger/gitarist/violist Rik Vande Walle dat al enkele jaren een redelijke populariteit geniet in folkrockmiddens. De groep ontstond in 2001 uit de as van de toenmalige rockband Artuur. Voortaan werd er zo ook folk aan de rock toegevoegd. Wie de achtergronden en de adelbrieven van de bandleden bekijkt, zal vaststellen dat deze heren niet de eerste de beste zijn: zo heeft toetsenist Lander De Roo een stevige jazzbasis genoten en speelde bassist Stijn Dedaele al met diverse bekende en minder bekende landgenoten. 'Where Minds Touch' is de derde plaat van de heren en trekt de muzikale lijn min of meer door.

De sterke opener 'One Way Track' is meteen een visitekaartje en koopargument: een toegankelijk, aanstekelijk folkrocknummer zelfs dat op een plaat van The Levellers niet zou misstaan. Het duurt vervolgens echter zes nummers vooraleer er met de cajun van 'Lucky Me' nog eens een echte folksong de revue passeert. Ook 'Something Good' en de instrumentale medley 'Juggernaut Suite – Russian Man – Lost Cat' zijn aardige folkliedjes maar daar eindigt het. Het merendeel van de songs draaft maar wat rechtdoor en maakt de cd tot eentje van dertien in een dozijn: de arrangementen, de zang, het klinkt allemaal vrij déjà entendu. Vlottere nummers als 'Free Me' en 'No Faillure' – een spellingscorrector ware welkom – doen mede door de gitaarsound en het orgeltje eerder denken aan weinig originele retrorock dan folk. Eén viool maakt immers de folk niet. De mix van rock en folk in 'And the Story Goes On' bekoort niet echt, een euvel dat de band wel in meer tragere nummers parten dreigt te spelen.

Dat de gemiddelde popliefhebber zal vallen voor de folkrockelementen op 'Where Minds Touch' is best mogelijk. Het omgekeerde is echter veel minder waarschijnlijk: folkminners staan niet te wachten op een zoveelste rockband die wat rootstoetsen in haar songs propt. Dat hun website melding maakt van een recensie in Joepie! neemt de twijfels niet meteen weg. Hopelijk heeft Blunt op zijn liveoptredens meer te bieden.

Meer over Blunt


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.