Zes jaar terug besloten de cornettistes Jane Nichols en Margaret Betts tot de oprichting van een ladies’ brass band, deels als antwoord op enkele topbrassbands die enkel mannelijke leden toelieten (zoals in de film ‘Brassed Off’), voor en eenmalig liefdadigheidsconcert in Northamptonshire. De respons en het speelplezier waren dermate dat Boob & Brass intussen is uitgegroeid tot een volwaardige band met een vijftigtal losvaste leden – omdat de dames meestal vast in andere bands spelen – die volledig belangeloos voor het goede doel optredens verzorgen. Meestal is dat de Breast Cancer Campaign, en nu aan hun eerste cd onder hun eigen naam toe zijn. Drie jaar geleden fungeerden ze echter al als begeleidingsband op de solo-cd van bugelspeler John Lee.

Zoals bij de meeste brassbandplaten voor een goed doel, bestaat de tracklist vooral uit bekende nummers uit het genre, zoals de openingsmars ‘The Black Knight’, ‘The Lady Is A Tramp’ en ‘Malaguena’. Ook het broze Maoriwiegenliedje ‘Hine E Hine’ mocht niet ontbreken en met het swingende ‘Music To Watch Girls By’ valt er zelfs een Belgisch arrangement (van Jan van Kraeydonck) te noteren. Verrassende keuzes zijn een sterk gearrangeerd ‘Black Magic Woman’ van Carlos Santana en ‘Mongolian Folk Tune’, een zachte traditional gearrangeerd door bugeliste Judith Hayes die vermoedelijk voor het eerst werk van haar op cd ziet verschijnen.

Waar John Lee op de vorige cd de solist van dienst was, werd hij ook nu weer uitgenodigd voor het stilaan overbekende ‘Children Of Sanchez’ en in het bugelduet ‘The Impossible Dream’ met Mark Walters, voor sommigen beter bekend als ‘La Quête’ van Jacques Brel. Ook euphoniumspeelster Alison Bonnar kreeg twee solo’s: het gevoelige ‘Lament’ uit Karl Jenkins’ ‘Stabat Mater’ en in duet met topveteraan Trevor Groom in het oospronkelijk melige ‘Perhaps Love’ van John Denver. Dat duet bewijst wel dat het euphonium het instrument is dat het dichtst bij de menselijke stem aanleunt, zoals sommigen beweren. Sopraancornettiste Michelle Ibbotson en een tweede maal bugelist Mark Walters brengen met ‘The Lark In The Clear Air’ en 'Nessun Dorma’ andere klassiekers uit het genre. Voorlaatste solomoment is een trio voor de alto’s Helen Garton, Paula Nicholson en Suzy Dawson in het als een sequel op ‘Nessun Dorma’ beginnende ‘Trio Con Brio’.

De opmerkelijkste track niettemin is ‘Smile’ van Carol Jarvis, gebaseerd op een door Charlie Chaplin gecomponeerd nummer van diens film ‘Modern Times’. Acht jaar geleden kreeg Jarvis, die onder meer actief is in de band van Seal, de ziekte van Hodgkin en kon vanwege haar ziekte de laatste opnames hier niet meemaken. Daarom bood ze de originele opname van het jazzy titelnummer van haar eerste cd. Haar trombonesolo begeleid door piano en strijkers doet hier wat vreemd aan, maar kan als teaser dienen.

Net als het gros van hun activiteiten gaat de opbrengst van ‘More Than Brass’ eveneens naar de Breast Cancer Campaign, maar dat Boobs & Brass ook los de liefdadigheid een warme en aangename huiskamerplaat heeft gemaakt, staat buiten kijf.

Meer over Boobs And Brass With Friends


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.