Voor de statistieken: Boris is een Japanse trio bestaande uit Takeshi op bas en gitaar, Atsuo op drum en Wata op gitaar, waarbij de eerste twee ook de vocalen voor hun rekening nemen. Met hun vijfde cd leveren ze een knap gestructureerde symfonie van gitaarnoise en -drones waarbij ze er wonderwel in slagen de muzikale boog gedurende één track van 43 minuten gespannen te houden, terwijl de muziek moeizaam en koortsachtig verder kronkelt.
Voor de luisteraars: 'Boris at Last -Feedbacker-' wordt geboren uit een zacht zoemend gitaargeluid, waarna de muziek verrijst uit splashes nazinderende en feedbackende gitaren. Deze genesis voltrekt zich op tien minuten tijd om over te gaan in een lugubere dodenmars waarbij de slepende drum door spacy gitaarklanken van de aarde losgekoppeld wordt. Traag zweeft Boris verder terwijl de gitaren steeds aan intensiteit winnen tot ze hoger en brutaler worden, waardoor de muziek het zwevende masker afzet en een grimmiger, bijna vijandig gelaat laat zien. Even lijkt het rustigere terug te keren, maar grove gitaarakkoorden verkrachten alle zachtheid. Traag maar onontkoombaar wordt een explosie aangekondigd die zich een 25-tal minuten na het zoemende vertrek manifesteert: eerst met splijtende feedback en slepende drum, later met daverende uptempo rockriffs in de bas en macho stonerrockgitaarwerk dat hondbrutaal om zich heen schopt op alles wat beweegt. De pletwals van Boris heeft dan een verschroeiend en apocalyptisch hoogtepunt bereikt.
Wanneer de band terugschakelt is dat echter niet om zich te settelen. Het gelaagde gitaargeraas mag dan minder brutaal klinken dan de climax, het gevaar is daarmee niet geweken, want daar dient de dodenmars zich terug aan. Deze keer echter bedolven onder een zandstorm van allerhande gitaarnoise zodat de luisteraar geen hand voor ogen ziet. Slechts tergend langzaam dunt het feedbackgordijn uit, waarna de dodenmars zich nogmaals aandient en de cd zich terugtrekt vanwaar die gekomen was.
Dat Boris samenwerkingen met noise-coryfeeën als Keiji Haino en Merzbow op het palmares heeft zal voor insiders genoeg zijn om 'Boris at Last -Feedbacker-' eens door de hoofdtelefoon te jagen. Voor de leken mag het geen reden zijn om de cd te laten passeren: Boris levert prachtig gitaarwerk met veel, zij het vaak lugubere verbeelding. Een zinnenprikkelende cd.

Meer over Boris


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.