Ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van Leger des Heils-componist Ray Steadman-Allen concerteerden de Boscombe Band en de Foden's Richardson Band, beide onder leiding van dirigent Howard J. Evans, in Bournemouth. Beide behoren tot het kruim in hun genre: de Boscombe Band als een van de meest gereputeerde Salvation Army-bands en Foden's als topbrassband met een lange traditie, en met als laatste wapenfeit een verdiende overwinning op de British Open op 13 september.

De liveregistratie van het gebeuren, een elftal werken in totaal, bevat o.a. twee premières van de hand van de gevierde componist en is alleen daarom al interessant. 'Starmaker' kende een moeilijke genese – dit is de derde versie – en past perfect in het oeuvre van RSA, zoals hij vaak wordt genoemd: het bevat zowel opzwepende tot dreigende, technisch zware passages als ingetogen tot melancholische momenten. Hoewel het allesbehalve easy listening is, zorgt Foden's hier voor meerdere kippenvelmomenten en wordt de luisteraar meegesleept in een luisterervaring die blijft boeien. Het nog interessantere 'Variants on the Triumph of Peace' werd voor de allereerste keer integraal gespeeld. Eerdere uitvoeringen waaruit diverse passages werden weggelaten, leidden volgens RSA tot een devaluatie van het resultaat. Doordat Foden's en Boscombe hier samen als massed band spelen, komt dit stuk nog imposanter over. De rustige passage precies halfweg klinkt echter plots aarzelend en verliest zo de broodnodige spankracht, bijzonder jammer na het veelbelovende begin.

Van dit concert vonden ook drie solowerken de weg naar de cd. Trombonist Brett Baker brengt het lyrische 'Sarah' en 'Oration', oorspronkelijk geschreven voor euphonium en zo bekend in de versie van Steven Mead. Hoewel een trombone heel wat scherper klinkt dan een euphonium, weet Baker het ingetogen karakter van het werk te bewaren. De euphoniumsolist van Foden's, Glyn Williams, verwerkt op 'The New Grandfather's Clock' verschillende bekende melodieën en bespeelt meerdere instrumenten, waaronder euphonium en cornet om te besluiten met – naar verluidt – een gootsteen. Helaas komen grapjes op plaat nooit fatsoenlijk over en blijft het voor de luisteraar thuis gissen. Een dvd-versie zou zeker een meerwaarde hebben betekend. Het bijhorende boekje is vrij karig met te summiere uitleg en kleine foto's. 'Boscombe & Foden's Live' bewijst de klasse van beide bands, maar er zat meer in, zodat de brassbandliefhebber een beetje onvoldaan achterblijft.

Meer over Boscombe Band & Foden's Richardson Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.