Bracken is het bijna-eenmansproject van Chris Adams (Hood), aangevuld met een occasionele drummer of een kleine inbreng van een vrouwenstem. 'We Know About the Need' blijft echter een Adams-plaat, want wat niet van de man zelf afkomstig is, wordt vooral gebruikt als basismateriaal dat enkel na de nodige bewerkingen op de cd terechtkomt.

'We Know About the Need' zal het vooral goed doen bij liefhebbers van sound en geluid, aangezien Adams kiest voor een heel specifiek geluid met een hoog knutselgehalte. Herkenbare instrumentklanken als een wriemelende cello, keyboardmelodietjes, een klarinetje, een akoestische gitaar, een folky drone van een viool of een trompet (al dan niet amateuristisch reutelend) worden samengebracht met allerhande krakende elektronica. Daarbij kiest Adams meestal niet voor een fijn, sprookjesachtige geluid, maar laat hij alles versmelten tot een volle klank met psychedelische ambities. Dit effect wordt nog versterkt door Adams' stem die vaak in verschillende lagen boven elkaar geplakt wordt. In deze benevelende sound valt echter snel op dat Adams niet de geniale gekte van zijn anticon.-labelgenoot why? of de moeraspsychedelica van Arial Pink opzoekt, maar ergens halverwege blijft hangen. Het rustige tempo en de eenvoudige baslijnen zorgen bij momenten dan weer voor een dubby bijklank, maar dan zonder de diepte van de zuivere dub.

Jammer voor dit album is dat de songs niet altijd even boeiend zijn. Sommige nummers klinken melodisch zwak en de (nochtans nooit exuberante) duur van de tracks wordt niet altijd gerechtvaardigd door de muzikale activiteit. Hier en daar lijkt Adams zich tevreden te stellen met wat hij heeft, zonder de song te laten evolueren. Toch kunnen ook deze nummers niet verbergen dat Adams van verschillende markten thuis is. 'Fight or Flight' klinkt opvallend helder en vriendelijk door de verknipte akoestische gitaar, terwijl 'Evil Teeth' met de krassende strijkers en de vrije drumpartij meer naar de experimentele improvisatiesfeer neigt. Met 'Many Horses' lijkt Adams dan weer de sfeer van Scandinaviƫ op te zoeken, meerbepaald op de dagen van de zachte temperaturen, waarbij inwoners van een dorpje ongegeneerd de ramen kunnen laten openstaan. De verknipte stem, de echo op de piano, de speeldoosklank en het zacht kraken als van een grindpad zorgen voor een huislijke gevoeligheid die niet zou misstaan bij Stina Nordenstam of Hanne Hukkelberg.

Een van de knapste tracks is 'Safe Safe Safe' waar Adams' gevoel voor klank het best tot uiting komt. Ondanks de bewuste ritmische oneffenheden tussen de verschillende partijen loopt het nummer heel lekker. Hier en daar een blazer, een achtergrondkoortje en een streepje abstracte elektronica zorgen voor een gevarieerd klankbeeld dat geleidelijk aan aangroeit, waardoor de evolutie bij dit nummer gegarandeerd wordt.

De knappe tracks maken 'We Know About the Need' nog niet tot een onvergetelijke cd, want daarvoor is het album te wisselvallig. Het mag dan ook duidelijk zijn dat Adams met Bracken nog niet op het niveau van zijn werk met Hood staat, maar met zijn fijne, naar abstractie neigende pop zal hij hier en daar zeker oogjes doen glinsteren.

Meer over Bracken


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.