Een van de jongste telgen bij het Belgische Funtime Records is Break of Day. Net als hun labelgenoten van Sixtoys grossieren ze in compromisloze punkrock die flirt met het Amerikaanse Rise Against. 'The Hangman's Fracture' is zodoende geen bijster originele, maar toch een beklijvende eerste langspeler geworden.

'Grim Reaper Sold His Soul for a Pair of Jeans' blijkt een slepende opener met epische allures, maar het duurt niet lang vooraleer 'No Solace' met de deur in huis mag vallen. Raggende gitaren, hyperkinetische ritmes en geëngageerde teksten gaan hand in hand met monumentale breaks en schichtige harmonieën, weliswaar zonder in flauwe emocore te ontaarden. Ondanks zijn klassieke songstructuren en instrumentatie, houdt 'The Hangman's Fracture' het immers interessant genoeg om te blijven boeien. Een energieke wisselwerking tussen krachtige vocalen en occasionele screams, melodieën die knallen op een typische afterbeat en een niet mis te verstaan politiek engagement: 'The Hobo Wears Prada' is dan wel très Rise Against, het neemt niet weg dat Break of Day zich uitstekend kwijt van zijn taak. Hoogtepunt van de plaat is misschien wel 'Once Upon a Time in the Dark', wiens galmende intro getorpedeerd wordt door een stel extatische gitaaruitbarstingen. Helaas slaat 'Father's Day' de bal volledig mis. Dat een punkrockgroep zich wil wagen aan een pianoballade, valt nog te begrijpen, maar waarom moet dat steevast resulteren in een zielloos débâcle waar zelfs Céline Dion zich voor zou schamen? Met beschimmelde zinsneden als "Why did you have to go / Tears fall from my eyes / Never say goodbye" komt men helaas niet ver. Laat die ene uitschuiver de pret echter niet bederven, want de schijf bevat nog meer dan genoeg ander lekkers om zijn luisteraars te plezieren.

De eindafrekening van Break of Day is snel gemaakt. Een monumentale flater niet te na gesproken, blijkt 'The Hangman's Fracture' een opwindende punkrockplaat volgens het boekje: hard, intens, snedig en toch melodieus. Niets meer, maar zeker ook niets minder.

Meer over Break of Day


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.