Het zat er een beetje aan te komen dat grindlegende Brutal Truth opnieuw bij elkaar zou komen. Basbeest Dan Lilker had al een paar jaar geleden Nuclear Assault nieuw leven ingeblazen en onlangs liet schreeuwlelijk Kevin Sharp van zich horen dankzij het tweede album van Venomous Concept waar – jawel – ook Lilker in speelt. Eerlijk gezegd, de extreme sector had wel nood aan de geschiftheid en de eerlijkheid van dit combo, want Brutal Truth was altijd de overtreffende trap van waanzin met het hart op de juiste plaats. Maar de hamvraag is natuurlijk of de heren er in slagen om aansluiting te vinden bij hun toch niet misse geschiedenis.

Met een twintig nummers viel te verwachten dat Brutal Truth snel en genadeloos zou toeslaan, maar bijna niemand had kunnen vermoeden dat ze zo driest tekeer gingen gaan. 'Sugardaddy' start de gefliptheid mogelijk nogal doorsnee grindcoregewijs, maar vanaf het geniaal getitelde 'Get A Therapist... Spare The World' is het blazen, gieren, brullen, razen en blasten tot bloedens toe. Het is bijna niet te geloven, maar het kwartet klinkt zo ongelofelijk pissed off dat hordes kwaaddoeners huilend naar hun moeder lopen. Het valt toch weer op hoezeer het basgeluid van Lilker bepalend is voor het geheel, maar hij is dan ook de voornaamste houvast die dit scheurfestijn biedt. Frontman Sharp kwijt zich nog steeds meer dan behoorlijk van zijn taak en kwijlt, schreeuwt en krijst het boeltje bij elkaar en klinkt alsof elk moment zijn longen in een lange, bloederige gulp naar boven kunnen komen. Fun, met andere woorden. Zelden klonk een album zo agressief en verschroeiend, maar die intensiteit eist ook wel zijn tol: ongeveer halfweg smeekt een mens om wat ademruimte, maar die wordt nergens gegund. Een kleine break of vertraging had welkom geweest, maar daar heeft Brutal Truth lak aan. Dat is dan ook het voornaamste (of enige) minpunt aan deze anders geweldige schijf: het is er soms net iets over.

Brutal Truth is niet alleen een grote, haast legendarische naam, maar bewijst nu gelukkig nog steeds relevant te zijn in het huidige muzikale klimaat. Dat een mens dit album best in twee beurten beluistert, neemt iedereen er voor lief bij.

Meer over Brutal Truth


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.