Grindmeesters Brutal Truth doen al eens graag een zijstapje, en een vreemder zijstapje dan deze split-cd met Bastard Noise zal moeilijk te vinden zijn. Immers, beide bands gaan nu los voor noise en soundscapes in plaats van de oude vertrouwde grindcore. Dat heeft ook tot gevolg dat dit jammer genoeg bol staat van (letterlijk) lawaai waar louter diegenen met een ijzeren gestel enig gehoor aan kunnen geven.

Tien tracks, waarvan zeven op het conto komen te staan van de semi-sonische terroristen van Bastard Noise. De bandnaam van deze 'muzikanten' (de term kan in dit geval behoorlijk losjes gebruikt worden) dekt hun muzikale lading volledig: het is een collage van gekraak, gepiep, geschuur, afwijkende blieps en ruis, veelal op de spits gedreven tot soms pijnlijke resultaten. Dat begint al lekker met 'The Duel of the Ant and the Dragonfly': een inderdaad semi-insectoïde song die op de spits wordt gedreven met haast ondraaglijke tonen die klinken als folterporno voor machines. Dat is misschien nog wel de meest passende omschrijving voor de meeste van de nummers die Bastard Noise heeft aangedragen: het is bijna ondraaglijk. Er zal allicht een markt voor zijn, maar die drie eenzaten in hun kelder delen gelukkig niet de smaak van de meeste mensen.

De drie songs van Brutal Truth varen eigenlijk geen betere koers. Geluidsexperimentgewijs kan het best nog aardig zijn, maar met de core-business van de heren heeft dit geen bal te maken. Het is een verknipt bijeenraapsel van geluid en lawaai dat werkelijk geen kant op gaat en enkel bedoeld lijkt te zijn om zo zenuwslopend mogelijk te zijn. In dat opzicht is de missie meer dan geslaagd, maar als het de bedoeling is dat mensen dit album aanschaffen om naar te luisteren, dan bestaat de vrees dat een tikkeltje meer doorsnee songs beter hadden gewerkt.

'Axiom of PostInhumanity' is een geluidsexperiment met als doel zo snel mogelijk iedereen de kast op te jagen. Missie geslaagd, want dit is werkelijk niet om aan te horen. Waarom dit dan überhaupt effectief wordt uitgebracht, is nog een veel groter mysterie.

Meer over Brutal Truth / Bastard Noise


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.