De titel van dit opus is alvast een hele mondvol. Buried Inside is zo'n band die haast automatisch terecht komt bij het prestigieuze Relapse-label: ingewikkelde metal/hardcore die duidelijk niet over één nacht ijs is gegaan en waarbij de luisteraar constant op zijn hoede moet zijn. Met andere woorden, dit is geen makkelijk verteerbare kost.
Buried Inside speelt in hoofdzaak stevige hardcore met een metal randje. Audiogewijs vertaalt zich dat naar heftig zoemende en ronkende gitaren die steevast buiten het stramien van strofe-refrein-strofe duikelen. 'Time as Ideology' mag wat dat betreft als een referentie gebruikt worden. De drums worden ingezet op een hoogst aparte manier: de snaredrum ratelt heel snel en tegelijk zacht terwijl de gitaren repetitieve en dromerige sluiers draperen rond het geheel. Het is overigens niet alleen hier dat het gitaarwerk sterk referenties oproept aan een band als Neurosis. De gitaren blijven meestal een heel beperkt aantal partijen herhalen totdat de luisteraar helemaal wordt bezworen als een cobra door een Indische fluitspeler. Dit vervreemdende effect wordt daardoor het voornaamste effect voor Buried Inside. Hun wat tegendraadse ritmepartijen hebben ze dan weer gemeen met bands als Mastodon. Toch valt er bij Buried Inside op verschillende dingen wat aan te merken. Bij Neurosis is dat bezwerende stilaan gegroeid, terwijl dat hier meteen een betrachting is. Dat maakt dat de herhalingen nogal gemaakt en onnatuurlijk overkomen. Het wat pretentieuze concept voor de teksten is ook een iets te doorzichtige knipoog richting meerwaardezoekers. Maar het grootste struikelblok bij Buried Inside is de zang. Het gekrijs en geschreeuw van de zanger mist variatie en subtiliteit. Hij brult maar door op een irritant hoge toonhoogte en eigenlijk is zijn geschreeuw behoorlijk misplaatst op de meeste tracks. Waar alles om finesse vraagt gaat een mens niet met de bulldozer doorheen. Dat kost Buried Inside behoorlijk wat krediet.
In de nieuwe lichting van hardcore/rockbands die wars zijn van alle trends maar die vooral ingenieus uit de hoek willen komen past Buried Inside wonderwel. Alleen missen ze voorlopig nog datgene wat de groten bezitten: aandacht voor subtiliteit en uitgewerkte songs. Moeilijk doen enkel en alleen omdat het zo zou horen is geen recept voor succes.

Meer over Buried Inside


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.