Het Zweedse Burst (en dus niet de gelijknamige Belgische gemeente) is een progressieve metal/hardcoreband die wel heel vaak buiten die beschrijving gaat, zowel in extreme als rustige zin. Het is een feit dat de heren van Burst het zichzelf nooit makkelijk maken en dat hun muziek veel luisterbeurten vereist. Na het gewelddadige 'Prey' liet Burst hun chef d'oeuvre 'Origo' los op de wereld. Een album vol zwaar metaal, geweldshardcore en eindeloze atmosfeerhorizonten, maar tegelijk een berekend werk vol gevoel, originaliteit én ziel. Hoe Burst dit album moeten 'toppen' is natuurlijk een zinloze vraag, want het is een band die elk album evolueert. Deze Zweden blijven niet bij de pakken zitten en presenteren de muziekwereld nu 'Lazarus Bird'. Is het werk zelf dan al even cryptisch als zijn titel?

Het eerste wat opvalt is inderdaad alweer het moeilijk-te-verteren-gehalte van een Burst-album: de heren experimenteren er lustig op los met een atmosferische afwisseling tussen agressieve metal/hardcore en rustige experimentele/prog/postrock. Maar Burst beoefent zijn stiel zoals altijd binnen een zeker stramien, zodat iedere nummer toch coherent is. Titels vermelden is echter nutteloos, want 'Lazarus Bird' dient in zijn geheel getracht, beluisterd en gewaardeerd te worden. Burst-fans en liefhebbers van dit soort muziek zullen 'Lazarus Bird' snel verorberen, want ondanks de nieuwe elementen weten zij wat het geluid van Burst is en dat die vernieuwing trouwens Burst vertegenwoordigt. Een pluspunt is trouwens de vooruitgang in de vocalen van zanger Linus Jägerskog: de man bezit nog steeds zijn brute hardcorebrul, maar raast nu meer dan nooit omdat hij net aanvult met andere vocale technieken: van ijzingwekkende krijsuithalen tot gemeen raspend geschreeuw. De death metalvocalen van bassist Jesper Liveröd (ex-Nasum) komen misschien iets minder voor, maar de agressieve vocalen zijn daarom niet minder vertegenwoordigd. Dit wel uiteraard in co-existentie met de zang van gitarist Robert Reinholdz, die meer ontwikkeld en zelfs nog zielvoller klinkt.

Burst heeft de moeilijke klus weer geklaard om zichzelf heruit te vinden. Een ontoegankelijke plaat is 'Lazarus Bird' zeker, maar blijven luisteren is de boodschap en de rest van dit prachtige album wijst zichzelf uit voor de luisteraar.

Meer over Burst


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.