Dirk Swartenbroekx, oftwel Buscemi, moet een van de hardst werkende elektronische muzikanten in België zijn. Er gaat geen maand voorbij of er verschijnt wel een compilatie, single of fullalbum van zijn hand. Om nog maar te zwijgen van de talloze optredens die hij - al dan niet als Squadra Bossa - elk jaar geeft. Ook op remixvlak is Buscemi een veelgevraagd artiest. Getuige hiervan is de onlangs verschenen 'Late Nite Reworks Vol.1', een verzameling van 22 van de meest geslaagde remixen die Swartenbroekx over de jaren uitbracht op vraag van tal van nationale en internationale labels.

De lijst van artiesten die hun songs een Buscemi-herwerking lieten ondergaan is op zijn minst gezegd indrukwekkend. Belgische topacts als Laïs, Briskey, Hooverphonic en Magnus staan zij aan zij met wereldberoemde namen als Calexico, Madredeus en Nicola Conte. Toch is er ook gedacht aan iets minder bekende mensen als John Beltran, Marcos Valle, Airlock en Space Clique. Wat enigszins te verwachten was, wordt na beluistering spijtig genoeg ook bevestigd: welke muziekstijl de oorspronkelijke uitvoerders ook bezigen, de remixen van Buscemi dragen allemaal zijn (arche)typische, zuiderse dancestempel. Braziliaanse percussiegrooves, zwoele stemsamples, heupwiegende bossa-ritmes en indien geen drum & bass-loop, steevast een housebeat ter ondersteuning. Op zich is dit geen probleem, ware het niet dat na een vijftal tracks het nieuwe er af is en de lichtvoetige monotomie al snel om het hoekje loert. Ook met de hoofdtelefoon op valt er weinig nieuws te ontdekken in Swartenbroekx (plastieken) tropische oerwoud. Sterker nog, hier en daar krijgt men zelfs de indruk dat hij voor verschillende songs gebruik maakte van precies dezelfde 'geluidsbank'. Het moet gezegd worden, bepaalde individuele tracks, zoals de herwerkingen van 'Dorothea' (Laïs), 'Mensaje' (Madrid de los Austrias) en de kinderklassieker 'Mieke Houdt U Vast', zijn bijzonder leuk om horen, maar ook zij verliezen aan aantrekkingskracht door de omringende overdaad aan typische zomerse tuinfeestmuziekjes.

Hierdoor besluiten dat Buscemi een 'one-trick pony' is, is misschien wat overdreven, maar door al zijn (van mijlenver herkenbaar) remixwerk bijeen te brengen op twee cd's, maakt hij het de aandachtige luisteraar niet moeilijk om zijn muzikale truukjes te doorzien. Deze dubbelaar is op maat gemaakt voor dj's die af en toe een leuke zomerse remix in hun set willen sluizen, maar als luisteralbum is dit spijtig genoeg teveel van het goede. Zelf kan hij er blijkbaar maar niet genoeg van krijgen, want de titel 'Late Nite Reworks Vol.1' laat vermoeden dat er nog gelijkaardige cd's op komst zijn.

Meer over Buscemi


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.