Campus is het vaderlandse bewijs dat hardcore – of hoe je't ook wilt noemen – niet altijd dezelfde afmattende, orenverwoestende uitputtingsslag van geschreeuw, dubbele basdrum, zes gitaarversterkers en drie akkoorden hoeft te zijn. Niet dat Campus die elementen uit de weg gaat, verre van, maar ze slagen er wonderwel in die te combineren met melancholie, waanzin, melodie, complexiteit en – verhip – finesse.

Zo komt in opener 'Kings Of Yore' al na een goeie vijftien seconden intensieve riffgekte een glorieus refrein opzetten, met een bescheiden maar efficiënte melodie in de gitaren en twee stemmen die – het bestaat – harmonieus samen grunten. Niet veel later volgt zelfs een ronduit kalme break met melodieuze, uitwaaierende gitaren, trage, mokerharde drumslagen en stemmen die meer emotie in een schreeuw leggen dan de gemiddelde schlagerzanger in z'n gehele oeuvre. Het geheel roept, door associatie met 'Leviathan' van Mastodon, beelden op van mensen in strijd met de elementen en – vooral – zichzelf.

Die filmische kwaliteiten worden het hele album volgehouden: de zangers bestrijken met hun stemmen het volledige spectrum van klaagzang tot dreigement, van wanhoop tot vastberadenheid en van smeekbede tot oorlogsverklaring. Ondertussen baant de rest van de groep zich een weg door streken waar mathcorebands als Dillinger Escape Plan het metalwoordenboek herschrijven (in het hondsbrutale 'Decoys'), post-hardcorehelden als At The Drive-In de donkere liefdesliedjes maken ('Fable Of Truthful Deceit'), de progressieve methalheads van Isis nostalgische verhalen oprakelen ('Whiteout') en de postrockers van Mogwai de kinderen in slaap zingen ('Swindler I').

Laat bovenstaande opsomming van nuances echter niet tot misverstanden leiden: 'Oh Comely' is naast dat alles ook gewoon een loeihard en retestrak album van een band die op technisch vlak niet hoeft onder te doen voor het kruim van de hardcore en death metal. Meer kicks dan een vat Red Bull, meer diepgang dan een duikboot en meer emotie dan een vrijdagnacht op Vitaya: in vaktermen heet zoiets een aanrader.

Meer over Campus


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.