Carbon, niet te verwarren met het Leuvense Cabrón of de gelijknamige Nederlandse Robbie Williams-tribute band, zijn vier Lommelse jongelui die echter klinken alsof ze al tien jaar in het vak zitten. De zes tracks op hun debuut-ep 'Mexico Soundtrack' zijn zonder uitzondering feilloze indierocksongs met een tex-mex-smaakje; de Limbomania-finalisten kunnen bij deze officieel als Belgische Belofte worden geboekstaafd.

'Dead Fish' begint met een wat doordeweekse bluesriff maar ontaardt al snel in een gitzwarte rocksong zoals PJ Harvey er in haar hoogdagen kon produceren. Zanger-gitarist Jonas Wellens zet zijn beste Madrugada-imitatie neer – hij heeft een indrukwekkende bariton voor een jonge twintiger – en het viertal maakt in enkele minuten duidelijk wat de Carbon-sound precies is. Wellens en co-gitarist Maarten Tytgat weten hoe je een fatsoenlijk nummer in elkaar steekt en hebben ook het talent om met de nodige songs voor de dag te komen. Drummer Dirk Driessens en bassist Hugo Schlechtweg zijn verantwoordelijk voor de rammelende cadans die de groep een charmant, jongensachtig geluid verleent. Met titels als 'I Shop, Therefore I Am' en 'Motherfucker' worden uitstekende riffs en melodieën gekoppeld aan puberale ongein. Hierin ligt echter ook een beetje Carbons zwakte: hoewel de kwaliteit van de muziek moeilijk te ontkennen is, kan men zich niet van de indruk ontdoen dat het allemaal maar een beetje om te lachen is. Ook een song als 'Ex-hooker' doet peinzen: net als bij provinciegenoten The Rones met hun crack whores en The Killbots met 'The Whore (Without a Name)' rijst de vraag waarom de Limburgse jeugd zo verknocht lijkt aan prostituees. Gaat het hier in plaats van frisgewassen jeugdhuisbezoekers soms om kansarme schoffies uit de banlieues? In ieder geval weet Carbon muzikaal alle twijfel weg te nemen: de ononderbroken stroom van topmateriaal is voldoende overtuigend.

Carbon en zijn 'Mexico Soundtrack' zijn momenteel nog niet erg doorgedrongen in het Vlaamse muzikale bewustzijn en daar mag verandering in komen. De band heeft voldoende talent om een release te vullen en is daarnaast eigenwijs genoeg om zijn eigen geluid te vinden. Een compleet album mag in de steigers worden gezet.

Meer over Carbon


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.