Carcass is een roemrijke naam in metalmiddens. Deze band heeft niet alleen de grindcore uitgevonden door hun eerste album 'Reek of Putrefaction', maar legde ook de basis voor zowat elke death metalband in het gore genre en vond in de tussentijd de melodische death metal uit met 'Heartwork'. Er zijn dan ook weinig mensen te vinden die een slecht woord over deze band zullen uiten. Niet geheel ten onrechte, want hun albums zijn stuk voor stuk metalklassiekers en zoals blijkt uit 'Choice Cuts' had de band altijd al een neus voor pakkende songs.
Carcass, enkele jaren geleden gesplit, hield van een fikse dosis humor en dat blijkt eens te meer wanneer de titel van deze verzamelaar 'Choice Cuts' (oftewel 'Uitgelezen Vleeswaren') is. 'Choice Cuts' overloopt de hele carrière van Carcass in chronologische volgorde. Het begint met geschift snelle en rommelig gespeelde tracks van 'Reek of Putrefaction', in dit geval 'Genital Grinder' en 'Maggot Colony'. Beiden klokken af op een kleine anderhalve minuut. Eigenlijk was 'Reek of Putrefaction' opgenomen voor de grap, maar de band had wel een volledig nieuw genre een voedingsbodem gegeven. De betere Carcass valt te horen vanaf 'Swarming Vulgar Mass of Infected Virulency' en 'Tools of the Trade'. De band haalde de meeste inspiratie uit pathologische tijdschriften, wat betekent dat hun gore teksten gebaseerd waren op wetenschappelijk onderbouwde en echte doodsoorzaken. Er valt dus steeds wat te leren, al is het dan met een vette knipoog. Maar het allerbeste van Carcass stamt uit de periode van albums 'Necroticism – Descanting the Insalubrious' en 'Heartwork'. Hier vermengde de band melodie met zwaar grommende gitaren en maakte die mix onzinnig lekker. Als er al twee platen van Carcass zijn die verplicht moeten worden dan zijn het die twee wel. De leken zijn tot hiertoe al voorzien van een kort overzicht van de evolutie van deze band op 'Choice Cuts', maar voor de fans zijn beide Peel-sessies het meest interessant. Op het Britse radioprogramma van John Peel mocht Carcass twee keer een live-set komen spelen. Het geluid is niet perfect maar het is genietbaar om de jongens nog eens een keertje live bezig te horen. Wie dit ook wil zien schaft zich best de dvd 'Wake Up and Smell the Carcass' aan.
Of de rasechte liefhebbers veel hebben aan 'Choice Cuts' is op zijn zachtst gezegd zeer twijfelachtig. Maar iedereen die kennis wil maken met Carcass mag zich met een gerust hart onderwerpen aan 'Choice Cuts'. Hopelijk leidt dit tot een verslaving aan deze geweldige band uit Groot-Brittanië, die helaas veel te vroeg gesplit is. Carcass is buiten categorie en blijft buiten categorie, maar dat gebeurt wel vaker met grootmeesters: de leerlingen kunnen ze misschien evenaren maar nooit overtreffen. Het puntenaantal is dan ook puur voor de schijf, niet voor de band.

Meer over Carcass


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.