Het eenmansproject Caribou, voorheen Manitoba, houdt wel van grappenmakerij. Op deze dvd bundelt grondlegger Dan Snaith een aantal leuke animaties annex videoclips die Delicious 9 (bekend geworden door triphopheld Luke Vibert) opmaakte en die steevast de live optredens begeleidden. Niet dat het hier om een grote meerwaarde gaat, want de experimentele, gekscherende klanklandschappen en psychedelische gitaardwarrelingen van Caribou spreken al genoeg voor zichzelf, maar bij deze worden wel enkele muzikale hoogtepunten netjes na mekaar gepresenteerd. De vaak onsamenhangende, simplistische beelden hebben gelukkig geenszins de pretentie de eer van de muzikale inhoud op te eisen. Een bonuscd'tje met vier onuitgegeven liedjes vervolledigt immers het pakket.

Met twee platen en een stevige voet in het vooruitstrevende Leaf label mag Caribou zich prijzen aan de top van de hippe, niet commerciële muzieksector. Een heerlijke combinatie van subtiele samples en loops, elektronische effecten en live ingespeelde, psychedelische rockmuziek werkt alleszins geestesverruimend. Met eenvoudige melodieën, een leuke opbouw en een zwevende wall of sound die het geheel bundelt, presenteert het alter ego van de Canadees Dan Snaith inmiddels een kleine drie jaar erg energieke en avontuurlijke droommuziek die vaak misgeplaatst wordt onder de verfoeilijke titel 'indietronica'. Caribou leent zich immers nauwelijks tot hokjesdenken. Zo combineert een nummer als 'Lord Leopard' stuiterende drums en dwarrelende elektronica in een hiphoppend geheel, terwijl het prachtige 'Bees' dat er op volgt opgewekte spacepop vermengt met harpgeluiden en marsmanstemmetjes. Wat wel standaard is, is een geheel van vage en warrige gezangen, zachtaardige maar toch doorgedreven klanken en fijn opborrelende climaxen die in een eenvoudige popstructuur vervat zitten en dus nooit moeilijk zullen doen. Caribou gunt zijn muziek de tijd om zich ten volle te ontplooien en bouwt daarmee steevast een erg aangename sfeer op. Fel gelaagde partijen worden telkens teruggedrongen tot een eenvoudig klinkende puzzel waarin de verschillende elementen netjes kunnen ontleed worden. Of het nu om samples van klokkenspel, viool, harp of koperblazers gaat: pieken worden netjes afgevlakt waardoor alles mooi in het totaalgeluid past. Enige uitzonderingen zijn het wel erg luidruchtige 'Hello Hammerheads', dat uitmondt in een woeste gitaarsolo die afsteekt tegen de beelden van zijwaarts springende Walt Disney-koetjes en 'Skunks' dat met ostentatief drumwerk eveneens aan drukdoenerij durft te doen. Die overduidelijke live drumpartijen keren overigens wel meermaals terug. Wat ook wederkeert, zijn de liefelijke speelgoed- en slaapkamergeluidjes die alles op hun beurt sussen en het geluid netjes in balans brengen.

Het bonusplaatje bevat vier bijdragen die eenzelfde gevoel voor klankcombinaties presenteert die netjes gebald zitten in mooi opbouwende popliedjes. Helaas zijn deze tracks allemaal instrumentaal. Het gebrek aan toefluisterende, vervormde zangpartijen zorgt voor een gemis dat met elektronische snufjes niet kan opgevuld worden. Op één of andere manier straalt dit schijfje minder positieve energie uit dan pakweg de prachtige instrumentale triphop van 'Bijoux', dat dankzij een verslavende pianomelodie wél een bijdrage op de dvd verdient.

Steeds herhalende, eenvoudige animaties of combinatie van filmbeelden met tekeningen zijn zeker geen toonbeelden van hoogstaande spitsvondigheid. Daarmee doet deze dvd wat afbraak aan de ingenieuze muzikale kracht van Caribou en dat is spijtig. Laat verbeelding maar voor zichzelf spreken, zet enkel dvd speler en stereo aan en bespaar energie door het té sterk oplichtende beeldscherm uit te laten staan.

Meer over Caribou


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.