Carl Carlton is een man die nog met Robert Palmer heeft samengespeeld. Toen deze hem aanspoorde om het zelf als frontman te proberen, heeft Carlton met The Songdogs twee studioalbums opgenomen. Daarop was Palmer één van de vele gasten en ook live kwam Palmer eens meejammen. Waarschijnlijk had niemand gedacht dat de opname voor de liveplaat 'Cahoots & Roots' de laatste zou worden waarop Palmer te horen is, maar het is zo. Tot zover de weetjes over deze dubbelaar.
Carlton bewijst dat hij bedreven is in het maken en spelen van typische bluesrocksongs. Klassieke structuren worden moeiteloos gecombineerd met instrumentale hoogstandjes. Live komt daar nog een aanstekelijke groove bij. Zo swingt openingsnummer 'God's Gift to Man' de pan uit. Het uptempo rocknummer wordt ondersteund door vingervlug pianospel. Meer van dat is er met het swingende 'Kingston' en het funky 'Sneakin' Sally through the Alley'. In dit rijtje past ook het nummer waarop Robert Palmer meezingt ('Mama Talk to your Daughter'): een stevige vaart en een ijzersterke riff. Wanneer dan de groove minder is, worden ook de songs minder interessant. Zo klinken 'Deep Colours Bleed' en 'Slow Down' heel gewoontjes. Niet dat ze slecht zijn, maar van die soort bestaan er wel heel wat meer. Andere invloeden variëren van een soulvolle saxofoonset in 'Bobby's Soul Serenade' tot reggae op 'Love Understanding'. Met 'He Gave the Names' laat Carlton zien dat het ook akoestisch kan. De ingetogen song laat zich kenmerken door een meerstemmige zang. 'Good to Be Alive' baadt in dezelfde sfeer, maar de gitaarsolo kan daar wel tellen.
Dit album heeft op 'God's Gift to Man' na geen enkele uitschieter. Daar kan ook de cover van John Lennons 'Instant Karma' weinig aan veranderen. Er blijft dus een plaat over die professioneel gemaakt is en bijna twee uur degelijke bluesrock brengt. Daar is niets op tegen.

Meer over Carl Carlton & The Songdogs


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.