Het Belgische Carneia is met 'All Tongues of Babel' op zoek om zijn debuut te verstevigen. De groep is behoorlijk eigenzinnig en presenteert een vlotte edoch intrigerende cocktail van duistere muziek (gaande van stevige rock tot metal tot een beetje post-toestanden) en valt moeilijk te catalogeren. Dit album bevat best interessant materiaal dat misschien hier en daar nog een klein beetje kan aangescherpt worden.

De opzet van het album is duisternis, iets dat valt af te leiden uit de donkere en bijzonder sobere hoes. Zwart omfloerst is ook de algemene tendens bij de songs van het album. De gitaarpartijen zijn vrij potig en occasioneel heftig, waarbij links en rechts fikse mokerslagen worden uitgedeeld. De band gaat daar echter nooit in overdrive, waardoor het geheel een zekere souplesse blijft behouden en de plaat vaker neigt naar zware rock dan naar logge metal. Carneia speelt graag met thema's en tempo's, iets dat het mogelijk niet zo eenvoudig maakt om de nummers meteen te doorgronden. Eens dat gebeurd is, blijven de meeste bezwerende melodieën vrij goed hangen. Dat is meer wel dan niet de verdienste van zanger Jan Coudron: zijn timbre is een stuk fragieler dan de muziek, maar die tweespalt maakt het net fris genoeg om te blijven luisteren. Dat geeft dan ook aanleiding tot een lichte Tool-referentie: die donkere aanpak, dat werken met ritmes en thematiek en die zwaar/zacht dynamiek ligt wat in het verlengde van de Amerikanen.

Het voornaamste punt waarop Carneia het geheel zou kunnen bijschaven, is soms de lengte van de tracks. Niet dat de songs an sich bovenmatig lang duren, maar hier en daar heeft de groep nog te vaak de neiging om een bepaalde passage te lang te herhalen. Uiteindelijk schakelt de band wel net op tijd verder, maar een iets meer gebalde structuur kan sommige momenten van inertie volledig wegwerken.

Met Carneia heeft België alweer een frisse en te ontdekken band erbij, die mits wat meer aandacht het ver kan brengen. 'All Tongues of Babel' is alvast een puik schijfje dat het verdient om gehoord te worden en dat heus niet alleen door liefhebbers van metal. Wie avontuurlijke rock met een donker randje kan appreciëren, mag ook hier even het oor bij laven.

Meer over Carneia


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.