Het Britse Cathedral is een waar instituut: de rasechte, deprimerende doom van de begindagen is geruime tijd geleden ingeruild voor een heerlijke potpourri van doom en stonerrock gekruid met de nodige psychedelica en een leuk jaren zeventig-tintje. Boven dat alles zweeft de lijzige stem van frontman Lee Dorrian, een van de weinigen die recht hebben om met een ├╝ber-Brits accent te zingen. 'The Guessing Game' liet vijf jaar op zich wachten, maar zoals met alle goede zaken wordt dat meer dan beloond.

Een mens kan moeilijk zeggen dat de heren op hun luie kont hebben gezeten, want het album telt zowaar twee schijfjes barstensvol songs. Zoals het hoort, zijn daar geen overblijvertjes bij, en heeft Cathedral een erg afwisselend werkstuk in elkaar gebokst dat niet alle geheimen prijsgeeft na een eerste luisterbeurt. 'Immaculate Misconception' mag dan al een veredelde intro zijn, 'Funeral of Dreams' is een episch ritje met flink wat afwisseling: de logge en groovende gitaarriffs worden afgewisseld met bevreemdende wacko passages en een declamerende Dorrian. Een beetje bizar misschien, maar wel bijzonder intrigerend. 'Painting in the Dark' heeft een leuk refrein, maar eveneens een afwijkend totaalgeluid, alsof de band van de hak op de tak springt in een lage versnelling. 'Death of an Anarchist' is dan weer een knallende rocker met een meer venijnige Dorrian en heerlijk vuig gonzende gitaarriffs en potige drums. Ook 'Edwige's Eyes' is een winnaar, vooral dankzij een heel memorabele gitaarpartij die het thema vormt van deze seventies' psychedelica in Cathedralvorm gegoten. Afwisseling is in elk geval troef op 'The Guessing Game', maar waar andere bands genadeloos de mist in zouden gaan door eclectischer te werk te gaan, blijft Cathedral kaarsrecht overeind omdat alles de typische toets heeft die deze heren zo onderscheiden van de concurrentie en dat verdient een bloemetje.

Lee Dorrian en kornuiten zullen altijd een wat aparte plaats innemen aan het metalen firmament, maar dat is dan ook een van de redenen waarom het geen kwaad kan een zwak te hebben voor deze band. 'The Guessing Game' bevat alle vintage Cathedral-elementen, maar is tegelijk een van hun meest afwisselende albums geworden.

Meer over Cathedral


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.