Celestial Wolves is een gezelschap uit Sint-Lievens-Houtem dat zich specialiseert in instrumentale postrock van het zuiverste water. De groep combineert drie elektrische gitaren, een jazzy bas en dynamische percussie om uitgesponnen klanktapijten te componeren. Hun eerste langspeler 'Wood For Wood' wordt uitgebracht op Dunk, het label dat nauw verwant is met het gelijknamige festival.

De zinderende gitaaraccenten, stuwende ritmesectie en meanderende melodielijntjes van 'Persistent Vegetative State' verraden al snel waar Celestial Wolves de mosterd gehaald heeft. De groep stoeit moeiteloos met de luid-zachtdynamiek van Mogwai, de schilderachtige gitaarlandschappen van Explosions in the Sky en de langgerekte spanningsbogen van Godspeed You! Black Emperor.

De glorieperiode van de drie voornoemde grootheden dateert van de vroege jaren 2000. Een decennium later ligt de traditionele postrock op apegapen en verklaarden vele critici het genre al klinisch dood. Groepen als 65daysofstatic doen aan muzikale verbreding met uitstapjes naar elektronica en math rock, maar daar heeft Celestial Wolves geen boodschap aan. De groep brengt een weinig vernieuwende maar daarom niet minder indrukwekkende ode aan zijn voorbeelden.

'Until the Day Dawns and the Shadows Flee Away' laveert lustig heen en weer tussen atmosferische passages, aanzwellende geluidsmuren en uitbarstingen van kolkende distortion. Het gelaagde 'COBE' herbergt een stemsample van Stephen Hawking en reikt zeven minuten lang naar de hemel. Het pièce de résistance van de plaat is 'Corporal Wojtek', een filmisch epos wiens roffelende drums en etherische gitaren langzaam crescendo gaan naar een verschroeiende apotheose.

Celestial Wolves volgt netjes alle conventies uit het Grote Handboek der Postrock, wat resulteert in een enigszins voorspelbare stijloefening. Dat doet evenwel geen afbreuk aan de kwaliteit van 'Wood For Wood', een vakkundig vervaardigd en hartverscheurend mooi werkstuk. Liefhebbers van het betere boetseerwerk zijn in elk geval aan het juiste adres.

Meer over Celestial Wolves


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.