Het Duitse duo Centrozoon interesseert zich in klankharmonieën. De inhoud van de muziek vinden de heren belangrijker dan het geluid. Vandaar dat ze zich ontpopt hebben tot componisten van vreemdsoortige ambient. Zachte sferen ontmoeten steevast duistere, soms dissonante geluiden in de heren hun muzikale gevoelsschilderijen. Dat geldt althans voor 'Angel Liquor', een emotioneel geladen plaat die acht jaar musiceren en evenveel voorgangers afsluit.

Vijf passages die telkens boven de tien minuten afklokken kennen een langzame maar intrigerende ontwikkeling. Een schijnbaar harmonische, maar mysterieuze samenhang van traag omwentelende gitaarsferen en synthesizers vertonen door de hoofdtelefoon vreemde bijklanken. Het zijn die laatste die de muziek van Centrozoon zo typeren en niet enkel uiterst geraffineerd, maar ook erg intrigerend maken. In real-time opgenomen, vreemde bewegingen zorgen immers voor een ongemakkelijk aanvoelend, onderhuids gegeven. Zo wordt het verder erg relaxte karakter van de cd danig verstoord. Op volume vier is dit new age, op volume tien een spel van onrustige emoties. Zo kent 'Distress' een ontwikkeling van bonkende ritmen die fel afsteken tegen de ijle enkelklanken van strijkers, fluit en synth. Wanneer het nummer sereen dichterbij schrijdt, ontplooit de ritmiek zich tot een hardnekkige drumloop die met abstracte clicks'n cuts omgeven is. Er wordt wel meer gespeeld met een dwangmatige en overdonderende drive. Warme, diep kloppende klanken van djembé of digitale pauken krijgen in 'Decoy' drukke, mee tikkende drumpatronen. Ook 'Vertigo' teert op een veelvoud van dol klikkende, metaalachtige ritmen. Die vereenzelvigen zich niet enkel met de sfeer in de gelijknamige Hitchcocktriller, maar bepalen ook de algemene teneur van 'Angel Liquor'. Hoewel de titel een bewuste referentie is naar de natuur en het spirituele, lijkt dit duo meer geïnteresseerd in de voortdurende beweging en onrust die in de omgevingswereld verscholen zit. Het prachtige schilderij van Francesco Lauretta op de voorhoes, waarbij een engel neerkijkt op de stadsdrukte, sluit daar perfect bij aan.

Gedurende een klein uur doet Centrozoon de luisteraar ongemakkelijk heen en weer schuiven op zijn stoel. Toch dwingen de traag ontwikkelende geluidsreizen gekluisterd te blijven volgen. 'Angel Liquor' is een concordaat van passie en drama, een omarming van rust en onrust en vooral een aanrader voor wie houdt van vooruitstrevende elektronica of gedetailleerde ambientmuziek.

Meer over Centrozoon


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.