Zittend op de veranda in Noord Carolina, zachtjes wiebelend met de antieke schommelstoel van ‘granny’, pijp in de mond en hoed half over de ogen, turend naar de horizon, zinderend van de hitte. Een beeld dat de overheersende sfeer op deze plaat naar behoren samenvat. Clichématig, maar pakkend. De jongens van Chatham County Line hebben een nieuwe, hun vijfde, uit. Maar dit is niet zomaar country: dit is bluegrass met uitstapjes naar een pak andere genres.

Titelsong ‘Wildwood’ zet meteen de toon voor de rest van het album. Gezellige contrabas, banjo, gitaar en twee of drie strijkers zijn de basis van zo goed als ieder nummer. De groep verkent, net als Fleet Foxes, de mogelijkheden van zachte samenzang zonder ooit de uitgesproken sfeer van het Amerikaanse binnenland te verliezen. Tijdens het beluisteren van ‘Alone in New York’ waant een mens zich tussen banjo, gitaar en contrabas, waarlijk alleen in de grootstad. De zanger haalt in dit nummer dan ook het meeste uit zijn stem, waardoor ze klagerig tussen straten, opgetrokken uit noten en snaarberoeringen lijkt te zweven. ‘Porcelain Doll’, een fragiele song, perfect ondersteund door de tenor van de leadzanger, lijkt wel gemaakt met als enige doel de luisteraar te laten wegdromen. En reken maar dat ze in dat doel geslaagd zijn. Het jachtige tempo in ‘Heart Attack’ heeft wel iets weg van een opgedreven hartslag. Het refrein doet dan weer aan een op hol geslagen stoomtrein denken; evengoed een reden tot coronaire moeilijkheden. Een enkel nummer heeft zelfs aspiraties een rockballad te zijn. Ook de piano wordt bij momenten niet geschuwd, wat de afwisseling tijdens het beluisteren een stuk groter maakt. Afsluiter ‘End of the Line’ is muzikaal niet het beste nummer, maar het sluit met zijn titel deze plaat wel af met een grappige noot.

De jongens van Chatham County Line hebben een fraai plaatje gemaakt. De piano, drums en Weissenborn worden niet overdadig gebruikt, maar enkel daar waar ze ook werkelijk een meerwaarde bieden. Er zijn mooie, erg mooie en ook iets minder mooie nummers te horen. Jammer genoeg zijn er net te weinig beklijvende nummers om hiervan een topplaat te maken. Maar wat er dan nog rest is nog steeds het beluisteren waard.

Meer over Chatham County Line


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.