Met dit debuutalbum bewijst Chris Mentens weeral zijn kwaliteiten. Mentens is bekend als bassist in de groep van Chris Joris, waar hij zich ook als componist bewees. Verder werkte hij reeds samen met internationale bekenden als Mal Waldron, Deborah Brown en Slide Hampton. Voor dit album stelde hij zijn eigen kwintet samen, waarin hij vergezeld wordt door Sam Versweyveld op trompet, Joe Higham op saxofoon en klarinet, Jan Nihoul op vibrafoon en Bilou Doneux aan de drums. Verder werden nog enkele gastsolisten uitgenodigd.
'Drivin' with the Chris Mentens Jazz Van' bevat uitsluitend eigen composities. Deze composities vertonen een opvallende gelijkenis met die van een van de grootste hedendaagse bassisten, namelijk Dave Holland. Dit heeft deels te maken met de bezetting: een kwintet waarin de piano vervangen is door een vibrafoon. Het enige verschil is dat hier de trompet in plaats van de trombone centraal staat. De composities zitten vaak knap ineen met toffe grooves en een goed in het oor liggende melodie. De solo's daarentegen missen soms de nodige energie (wat live zeker niet het geval is). Het nummer 'The Long Way Home' springt er zowel qua lengte, bezetting als muzikaliteit tussenuit. De groep wordt uitgebreid met vier extra muzikanten en we krijgen enkele prachtige solo's te horen, met als hoogtepunt de solo van Ben Sluys. Verder is er nog de pakkende ballade 'Ce mardi au Marni' waarin Chris Mentens zelf de eerste solo voor zijn rekening neemt en prachtige lijnen ten gehore brengt. De vibrafoon neemt een belangrijke plaats in op dit album. Tijdens de thema's kleurt deze op sublieme wijze bij. Het perfecte voorbeeld hiervan is het nummer 'Where is the Bag?'. Tijdens de solo's ondersteunt hij de solist met de juiste voicings. Ook als solist is Jan Nihoul niet te onderschatten. Dat bewijst hij in 'Night of the Falling Stars' met een virtuoze solo . Met het geluid van een startende autobus, vermoedelijk van diegene die zich op de cover van het album bevindt, wordt de cd op ludieke wijze ingezet. Met een gelijkaardig geluid wordt hij ook afgesloten.
De Chris Mentens Jazz Van neemt iedereen mee op een muzikale reis! Spijtig dat de tocht niet af en toe iets avontuurlijker is. Toch levert Mentens met zijn eerste album kwaliteit. Het is dan ook te hopen dat de Jazz Van nog een tijdje blijft rondrijden.

Meer over Chris Mentens


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.