Toen Christian Prommer twee jaar geleden zijn succesvolle album 'Christian Prommer's DrumLesson, Vol. 1' uitbracht, liet dat de wereld van de jazz en de elektronische muziek niet onbewogen. Prommer had immers een nieuw concept bedacht: hij transformeerde alom bekende techno, house- en tranceklassiekers in heuse jazznummers met improvisatie. Echt virtuoos of interessant waren die nummers op zich niet, maar wel had Prommer een band gevonden die stevig swingde. Het uitgangsmateriaal was overigens dankbaar genoeg om een erg lekkere plaat af te leveren waar, jawel, velen op begonnen te dansen.

Indertijd kondigde Prommer een vervolgalbum aan dat precies het omgekeerde zou doen, namelijk jazzklassiekers in een house-jasje steken. Twee jaar liet die "sequel" op zich wachten, maar het concept heeft Prommer niet durven wijzigen. Nog steeds is het uitgangspunt dus elektronische muziek die een jazzy lezing krijgt, en niet omgekeerd. Wel ging Prommer deze keer veel verder in de productie. Elektronische beats blijven hier ontzettend prominent aanwezig en eigenlijk is "jazz" geen juiste aanduiding voor dit soort muziek. Er wordt misschien wel geïmproviseerd, maar ook bij pakweg Pink Floyd gebeurde dat al.

In het straatje van de "prog-rock" hoort 'Drumlesson Zwei' beter thuis. De zweverige geluiden die in een akoestische setting ontstaan werken niet zoals jazzmuziek "werkt": via typische harmonie├źn, ritmes (vaak syncopes) of standaard frasen. Nee, dit lesje drums gaat veel verder dan dat: vanuit een basisthema laat Prommer zijn muzikanten redelijk vrij, maar de eindproductie was onverbiddelijk en het is duidelijk dat veel spontaniteit is gesneuveld. De vraag is of een mens daar rouwig om moet zijn. De sound van het album is immers bijzonder fris en Prommer slaagt er zeker in binnen zijn lange "ambient"-trip toch een grote lijn te steken met veel variatie.

'Drumlesson Zwei' met iets vergelijken zou moeilijk zijn, dus waarom niet gewoon dit album eens uitproberen? Het is een van de meer interessante releases bij het label !K7, waar niemand minder dan Peter Kruder (waar Christian Prommer enkele vette elektronische projecten mee uit de grond heeft gestampt) als tweede producer. Oordeel niet te snel, en snuif deze 'Drumlesson Zwei' als een mistige walm op.

Meer over Christian Prommer


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.