Dankzij het succes van bands als Arch Enemy, Scar Symmetry of In Flames is er geen twijfel mogelijk dat er een zeer ruime markt is voor alles wat ruikt naar melodische death metal. In het geval van de eerste en de laatste kan er nog worden gediscussieerd in hoeverre beiden de term 'death metal' nog aankunnen, maar dat is relatief. Ook Cipher System grossiert in hetzelfde genre en doet dat behoorlijk. Daarbij komt wel dat het jammer is dat het geheel zo gezichtsloos is en daardoor dus ook aan aantrekkingskracht mist.

Wie spontaan denkt aan de typische Zweedse inslag van melodische death metal zoals die de laatste jaren gebezigd wordt, weet meteen hoe dit plaatje klinkt. Er wordt duchtig doorgehakt op de drums, de basgitaar legt een solide basis en de gitaren variëren aardig tussen hakkende ritmepartijen en zwierige solo's en melodielijnen. Niets nieuws onder de zon, niets opvallends in de hangmat, maar het smaakt soms wel.

Wel een aparte vermelding waard is de zang, die deze keer wegblijft van ofwel de gorte brul dan wel de semi-hysterische krijs. Cipher System bedient zich van een eerder hese schreeuw zoals de heren van Meshuggah die gebruiken. Dat maakt het geheel meteen opvallend en vrij apart, iets wat de band broodnodig zal hebben om op te vallen in de stroom aan releases.

Het spijtige aan de hele zaak is dat ondanks het feit dat 'Communicate the Storms' best genietbaar is, er alweer geen ene noot blijft hangen. Eens het album zijn rondjes gedraaid heeft, weet geen mens nog hoe de songs klonken, laat staan of ze nu echt iets toevoegen. Bijzonder jammer, want alweer: het zit allemaal mooi in elkaar.

Cipher System is opnieuw zo'n band die best weet hoe alles werkt, maar die te gezichtsloos is om daadwerkelijk indruk te maken. Wie werkelijk geen genoeg krijgt van alles wat maar enigszins ruikt naar melodische death metal, zal vast en zeker erg blij zijn met dit kleinood. De rest van de wereld zal er geen seconde een traan voor laten.

Meer over Cipher System


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.