In welk universum regeren twee eigenzinnige zusjes over hondsdolle runderen, oude speelgoedinstrumenten, griezelige kinderen en arty-farty zangertjes? Cocorosie gaat op 'The Adventures of Ghosthorse and Stillborn' een klein stapje dieper in de ietwat lugubere sprookjeswereld die ze twee jaren geleden leven inbliezen. Zelf schrijven ze dat de nieuwe plaat een reis is van de obscure, verwarde droom ('La Maison de mon Rêve') naar een meer zelfexploiterende herinnering. The whole album feels like a black diamond in the snow. Het dromerige en het huiveringwekkende gaan hand in hand op deze zeer beeldende plaat. Echt opvallend nieuwe dingen gebeuren er niet op deze plaat, hoewel ze hier en daar wat meer met de populaire cultuur flirt. De fans worden echter nog dieper in het duistere Cocorosieverhaal gezogen en de nieuwelingen openen een krakende eikenhouten deur die helemaal overwoekerd is door beschermende klimplanten naar een fascinerende klankenwereld.

Wanneer de ijle stem van Sierra Cassidy hoog en opera-achtig inzet, begeleid door triestig gerammel van een regenbuis, lijkt het of de track volop voor dromerige melancholiek kiest. Al snel komt er echter een subtiele hiphopbeat bij die het lied tot het einde toe drijft en het een vrolijke ondertoon geeft. Ook Bianca's zachtere "raps" en het vrolijke beestenbos (luister en maak kennis met elektronisch tsjirpende krekels, fluitende vogeltjes en hinnikende paarden) maken de track veel charmanter.
Een andere parel is 'Promise'. Een zinderend orgel zoemt zenuwachtig over een trage beat die ook schatplichtig is aan de hiphop. De spoken-word van Bianca wordt doorkruist
De stevige bassen en de beat volgen Bianca subtiel in agressiviteit naarmate ze zich meer opwindt en steviger inzet. Haar lyrische rap wordt doorkruist door weemoedige operaflarden die een duister, huilend randje meedragen.
De Casady-zusjes beseffen hun eigen zucht naar een ijselijke, dramatische pathologie in 'Wherewolf': Never sweep away my memories of children's things, a young mother's love / Before the yearning song of flesh on flesh, hearts burst open, wounds bleed fresh. De luisteraar wordt verdronken in een mysterieuze sfeer waarin een sierlijke beat en een onschuldige pianobegeleiding er toch inslagen een diep bedroevende song neer te zetten. De triphopachtige combinatie van de breekbare piano en de drijvende drumbeat geven weer een perfecte onderlaag voor Bianca's zachte, etherische stem die een eerlijke, ontbolsterende tekst neerzet. De aangrijpende vocals roepen een ontluikende promiscuïteit op die al snel botst op de dominante vaderfiguur, haast op het incestueuze af.

Deze plaat is een logische opvolger voor 'Noah's Ark', maar zal niemand van zijn sokken blazen met verrassingen. 'The Adventures of Ghosthorse and Stillborn' is een rijke, knap geproduceerd plaat die blijft boeien, maar...Cocorosie kwam ooit met een nieuw geluid af die de muziekwereld even deed nadenken, nu treedt er een effect van gewenning op. De nummers zijn nog steeds bloedmooi, maar komen minder vers over.

Meer over Cocorosie


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.