Code is een relatief nieuwe band, maar zoals wel vaker het geval met groepen uit Scandinavië zijn de heren die achter dit project zitten allesbehalve onbekenden. Code is opgebouwd uit muzikanten die hun sporen reeds verdienden bij onder meer Dödheimsgard en Ved Buens Ende, en voor de mensen bij wie die namen vertrouwd klinken, zal er vast een belletje gaan rinkelen met betrekking tot de stilistische aanpak van dit combo. Code is in wezen een black metalband, maar wel eentje die conventies overboord gooit en een behoorlijk eigenzinnige kijk op het geheel biedt, net zoals Arcturus en de eerder genoemde acts deden. Dat maakt dat 'Resplendent Grotesque' niet bepaald een makkelijk plaatje is, maar wel een zeer intrigerend.

Code heeft alleszins een voorliefde voor creepy atmosfeer en dito muzikale omlijsting. In tegenstelling tot veel producties, houden de heren alles hier bewust eenvoudiger en droger, wat maakt dat ten eerste de instrumenten allemaal bijzonder goed te onderscheiden zijn en ten tweede dat een wat ongemakkelijk gevoel opgeroepen wordt. De band gebruikt met graagte vreemde gitaarlijnen die geregeld klinken alsof ze alle kanten uitgaan, maar die toch telkens weer op hun pootjes terecht komen. Doorzichtige songstructuren hoeft een mens ook niet te verwachten, al is het niet zo als zou deze muziek zwaar op de maag liggen. De grillige patronen en het gebruik van getokkelde mineurakkoorden en dissonanten geeft dit alles een onwerelds karakter mee. De raspstem van Khvost is een duidelijke link naar black metal, maar evenzeer maakt hij gebruik van een aparte cleane zang, die soms op het randje van vals balanceert. Uiteindelijk draagt het bij tot de vervollediging van het geheel, maar hier en daar gaat de brave man er wat over, zoals in 'Jesus Fever'. Wanneer het echter wel perfect werkt, slaagt Code erin om een avantgardistische kijk op het genre te geven en is het geheel ronduit beangstigend. 'The Rattle of Black Teeth' of 'Smother the Crones' zijn grillige composities die de spanning opdrijven en vervreemding in de hand werken. Het wordt nergens te agressief, omdat doorrazen niet meteen de beste manier is om atmosfeer te scheppen. Het eindresultaat is zonder twijfel anders en intrigerend.

Code is een zeer apart geval, niet alleen door hun aanpak maar ook door de grillige zanglijnen. Dat maakt dan ook dat dit op het eerste gehoor lastig te verteren lijkt, maar wie doorzet, ontdekt een verrassend geslaagd album dat perfect aansluiting vindt bij de andere (voormalige) broodheren van de bandleden. Black metal met brains dus.

Meer over Code


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.