Fictiemuziek. Ziehier een nieuwe term waar ambientscheppers Coen Oscar Polack en collega Herman Wilken mee uitpakken. De samenwerking van beide heren op ‘The Language of Mountains is Rain’, inmiddels alweer vijf jaar geleden, bleek dermate succesvol, dat een opvolger niet achterwege kon blijven. Op ‘Fathomless’ presenteren beide Nederlanders een auditieve excursie die de verbeelding optimaal prikkelt.

Deze release, die enkel op gelimiteerde vinyl te verkrijgen is, heeft twee totaal verschillende, lange verhalen: een kille A-kant en een broeierige B-kant. Samen tekenen ze voor een veertigtal minuten ambient sfeercreatie.

De eerste track, ‘Barents Sea’ is geen warme brok. De koude en desolaatheid van deze Noordelijke ijszee reflecteert zich in de ijle, zweverige klankcompositie die het tweetal voorschotelt. Zachte, krakende geluiden openen, alsof iemand over een dik pak sneeuw of ijs wandelt. Heel voorzichtig worden daar stelselmatig ruis, waas en vreemde kraakgeluiden aan toegevoegd. Doorheen de opkomende dikke, lichtgrijze mist kraakt de boeg van een schip of klinkt even de oscillator van een scheepsradar. Langzaam maar zeker piept en kriept het geheel naar een luidruchtige drone toe: een alles opzuigende grijze nevel met vage flarden en schakeringen. Die vervaagt na een ondefinieerbare tijd tot het beginpunt van deze track. Twee walviskreten weerklinken vooraleer ‘Barents Sea’ definitief outfadet.

De B-kant, ‘Sundarbans’, klinkt al even abstract en avontuurlijk, zei het ook een stuk voller. De inspiratie ligt hier bij het gelijknamige, uitgestrekte nationaal park van mangrovebossen in Indië. Dat wordt weerspiegeld in een ritmeconstructie van krakende bladeren, geluiden die door water wadend en regenklanken. Dromerige doezelklanken die een broeierige hitte weergeven, onderbouwen het geheel. Echo’s van kwetterende watervogels en een sequentie van ijle tonen vullen de trip, die al even moeilijk tastbaar blijkt dan zijn kille tegenhanger. Ook nu klimt de track op naar een wat meer luidruchtig, expliciet geheel tot het geritsel ophoudt en enkel irreële, buitenaardse tunes en een vervelend insectengebrom overblijven. Ditmaal houdt de reis van in elkaar overvloeiende, intrigerende geluiden nog wat langer aan en mag de luisteraar nog een tijdje langer raden wat er juist allemaal gaande is.

De twee klankpoëten hebben met ‘Fathomless’ een soort van auditieve reisgids gemaakt. Een berg samples en veldopnamen zijn in elkaar geschoven tot een wonderlijk sfeergeheel. Met voorzichtige manipulatie en melodieuze onderbouw, worden deze ambienttrips gebonden in een mooie en verrassende totaaltrip. Klank en fantasie vloeien op deze manier in elkaar over. Wat enkel nog ontbreekt, is een bijbehorend album met mooie natuur en respectievelijk landschaps- of waterfoto’s.

Meer over Coen Oscar Polack en Herman Wilken


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.