Het gebeurt niet al te vaak dat Japanse bands ook in Europa iets loslaten, laat staan dat ze daadwerkelijk bekend worden. Toegegeven, wat betreft de visual-kei is het land van de Rijzende Zon bijzonder goed op dreef, maar er zijn ook nog andere genres die minder exposure krijgen. Neem nu het trio Coffins, dat er op sterke wijze in slaagt een heerlijk old school death metalplaatje met de nodige doominvloeden vol te spelen.

Het is alvast geen toeval dat bassist/growler Koreeda met een shirt van het grote Celtic Frost op de hoesfoto prijkt. Immers, wie even de death metalklank van het geheel overschouwt, merkt duidelijk dat songstructuren en speltechniek gehaald werden bij de Zwitserse legende. Dat betekent dat het merendeel van de gitaarpartijen vrij eenvoudig, maar oh zo effectief weerklinken. De broodnodige groove wordt dus nergens vergeten en dat maakt het verschil. Het totaalgeluid is nogal grofkorrelig en alle ruwe kantjes werden netjes bewaard. Mensen die het fenomeen death metal louter kennen van topproducties als die van bijvoorbeeld het hedendaagse Morbid Angel zullen vreemd opkijken van de ongepolijste lappen bloederig vlees die Coffins gebruikt. Autopsy/Abscess is wat dat betreft een betere referentie, al mist dit trio voorlopig nog echt de ziekelijke totaalsound die de bende rond Chris Reifert kenmerkt. Laat dat echter geen reden zijn om Coffins niet te beluisteren, want wat de heren presteren is wel degelijk relevant: de rauwe en ronkende gitaarklank, de beukende trage drums en de bijzonder diepe strot van Koreeda staan garant voor een heerlijk death metalfestijn. Onmenselijke snelheden worden niet gehaald, aangezien Coffins het vooral moet hebben van slepende tempi, al mag links en rechts het gaspedaal even ingedrukt worden. 'Cadaver Blood', 'Altars In Gore' of 'Purgatorial Madness' weten alleszins snel te overtuigen. Nu de oude stijl van death metal weer goed in de markt ligt (zie ook Bloodbath), kon de timing van Coffins niet beter zijn.

Death metal met lillende brokken rottend vlees nog tussen de tanden geklemd: het mag wel vaker opduiken. Gelukkig weet Coffins hoe ze de groten kunnen benaderen zonder te vervallen in een flauwe kopie. 'Buried Death' is een aanrader voor de ware death metalaficionado's.

Meer over Coffins


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.