Buitenlandse beweging op het wereld wijde web? Kan gerust, als het van Alexandre Scheffer (Cell) en Hidetoshi Koizumi (Hybrid Leisureland) afhangt. De Japanner en de Fransman ontmoetten elkaar via gemeenschappelijk ambientlabel Ultimae in 2011 in Parijs en bliezen – door het uitwisselen van futuristische muziekbestanden – het project Connect.Ohm in leven. Een plaat vol diep bubbelende, atmosferische spaceambient is het resultaat van dit uniek, intercontinentaal samenwerkingsvennootschap.

De negen tracks op ‘9980’ bevatten elk een eigen verhaal. Warm gelaagde emoties in het meditatieve ‘Snow Park’ met kabbelende triphopritmiek en drie welgemikte pianonoten zijn eerder van de hand van Cell, terwijl de titeltrack die erop volgt onderhuids vibrerende stilteambient bevat met rondtollende darteltonen, iets wat meer naar Hybrid Leisureland ruikt. Het klankspectrum is in elk geval telkens heel erg breed en zit vol subtiele details.

Niet enkel op gebied van klankweelde, maar ook qua structuur levert dit duo meesterlijk werk af. Of het grondbeginsel nu bestaat uit diepe dubpulsen of flinterdunne, schuifelende beats: er wordt steevast gewerkt met mooi ontluikende verhalen, een lange termijnvisie en een puzzel van diverse lagen en tonen waarbij elk stukje perfect op zijn plaats zit.

Natuurlijk durft Connect.Ohm al eens in dromerigheid vervallen. De diepe, holle sfeerklanken waarmee gegoocheld wordt, veroorzaken sowieso een gevoel van innerlijke rust. Het hardnekkig aanhoudend, op- en neer klimmend motiefje in een klankmatig erg ver open getrokken ‘Mol’ veroorzaakt een heerlijke trance die gerust langer mag duren dan negen minuten.

Onverwijld hoogtepunt is echter het traag groeiende, glorieus ontluikende ‘Fossil’, dat eerst rustig terrein verkent alvorens pas na twee minuten in te zetten met een bindende hartslagbeat en een ontroerend thema van warme synthesizernoten. Gedurende elf minuten houdt het nummer vast aan een indrukwekkende innerlijke kracht.

Op het einde van de plaat moeten ritmen en lage grondtonen wat wijken en wordt meer ingezet op soundscapes en op droomambient, voorzichtig onderbouwd met neoklassieke elementen. Details worden nog subtieler en kost voor een hoofdtelefoon, wat een beetje afbraak doet aan het unieke karakter van ‘9980’, maar de schoonheid blijft gelukkig overeind.

Connect.Ohm is een zoveelste kwaliteitsproject waar Ultimae mee uitpakt. Het label blijft aan de top staan van gelaagde, emotioneel onderbouwde space-elektronica. Ambientmuziek streeft naar perfectie en essentie. Beide doelen worden hier ongetwijfeld behaald.

 

Meer over Connect Ohm


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.