Het Nederlandse Conorach houdt van verhalen vertellen. Liefst verhalen met een iet of wat epische inslag. Wie dan denkt dat de heren plots met karrenvrachten bombast komen aanzetten: eigenlijk doen ze dat net niet. Waar Conorach in grossiert zijn smeuïge songs vol melodie en met het hart op de juiste plaats, iets wat bijvoorbeeld een Iron Maiden ook goed weet te vertalen naar erg meezingbare songs. Het resultaat is dat 'Through the Ages' een bijzonder genietbaar schijfje is geworden dat smaakt naar meer.

Dat Conorach een beetje zijn wortels heeft in de folktraditie, mag blijken uit een paar toetsen. Zo zijn er meer dan eens uptempo melodieën (al dan niet gebracht met keyboard), die een ogenschijnlijk luchtiger kant aan het geheel geven. Dat is vaak misleidend, want wie de teksten er eens bij neemt, merkt snel dat de band geregeld behoorlijk serieuze onderwerpen aansnijdt. Aan de andere kant zijn ook geschiedkundige feiten aanleiding tot songs, evenals fantasie. Conorach houdt het spectrum dus breed en daardoor verzandt de groep nergens in clichés.

De basis van de muziek van de groep wordt gelegd door vlotte heavy metal. Dat vertaalt zich in snedige gitaarlijnen die erg vaak begeleiding krijgen van toetsenpartijen die de ene keer erg subtiel en dan weer lekker overladen klinken. Zo kent 'Laissez Fair' een bijna instant meefluitbaar thema, krijgt 'A Wanderer's Lament' een melancholische toets en dendert 'The Finest Hour' (vooral dankzij een volle gitaarriff) als een trein voorbij.

Waar Conorach zich ook door laat opvallen, zijn de sterke vocalen van frontman Jacco De Wijs. Hij staat misschien iets te sterk vooraan in de mix, maar daar is een reden voor: zijn vol klinkende zang is de kers op de taart van deze groep. Niet alleen klinkt de man loepzuiver, hij slaagt er op een of andere manier in om een gamma te bespelen dat Bruce Dickinson (van de reeds eerder vermelde Ijzeren Maagd) ook heeft. Niet dat beide heren hetzelfde klinken, maar het overheersende gevoel is gelijkaardig en dat alleen al is een bijzonder sterk punt.

'Through the Ages' is een vlot klinkende en vrolijk meezingbare schijf geworden, die op puike wijze heavy metal en folk combineert tot een kleurrijk geheel. Het is fris, monter en gewoon verdraaid goed gedaan voor een band die alles zelf moest in elkaar boksen. Hulde!

Meer over Conorach


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.