Daar waar het als een trio begon in 1999, is Contraband vandaag de dag een kwartet. Het brengt Nederlandstalige pop, maar dan met een uit de kluiten gewassen kleinkunstinslag. 'Kleine Johan' is hun eerste single; om meteen met verve te openen haalde men boegbeeld van de Vlaamse kleinkunst Jan De Wilde erbij.

'Kleine Johan' opent met een eenvoudig getokkeld gitaarintrootje, waarna een hese, pretentieloze stem invalt: "Slaap maar, kleine Johan, morgen ben je groot / Dan wordt je misschien brandweerman / of F-16-piloot. / Of liever, net als papa, elektronisch ingenieur. / Een vrouw en twee kinderen en een tochthond voor de deur." Op deze melancholische toon wordt in een luttele vier strofes een mensenleven samengevat. Zoetjesaan krijgt de gitaar versterking van accordeon en strijkers. In de derde strofe lost Jan De Wilde de zanger af, waarna een mooie instrumentale climax zijn kans schoon ziet en met alle registers, inclusief percussie, het nummer optilt alvorens het zachtjes over te laten gaan tot de laatste strofe.
De tekst mag er best wezen en komt ondanks de nadrukkelijke levensles niet al te belerend over. De truc met de nostalgie avant la lettre – het hele verhaal is een soort flashback, waarin de spijt om verkeerde beslissingen al voelbaar is voor ze genomen zijn - is echter met onvoldoende subtiliteit toegepast en levert zo een toch ietwat sentimenteel eindresultaat op.
Als toemaatje krijgen we nog eens hetzelfde nummer, maar dit keer met piano in plaats van gitaar. Dit levert een kleur op die zeker zo goed past bij een slaapliedje, maar doordat het instrumentale hoogtepunt en de bromstem van Jan De Wilde erin ontbreken, is het al bij al maar een flets doorslagje.

'Kleine Johan' is een mooi liedje, zorgvuldig uitgevoerd en mooi gearrangeerd. Opgevat als het voorsmaakje van een "work in progress" mag het er zeker wezen.

Meer over Contraband


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.