Seksueel gefrustreerd en prettig gestoord: twee omschrijvingen die perfect bij dit Schots combo passen. Het eerste zorgt voor onnozele, licht absurde teksten die leuk bekken maar waar meestal weinig mee aan te vangen is. Het tweede zorgt voor de fantastische muziek. Compromisloos en toch vanzelfsprekend.
Door de mindere opname- en zangkwaliteit die geregeld tentoon wordt gespreid en de lichte chaos die steeds aanwezig is, lijken de nummers op het eerste zicht soms lukraak ineengeflanst. Niets is minder waar. Al die elementen dragen bij tot de fantastische garagerocksfeer die de cd bepaalt. Dat houdt natuurlijk ook in dat de heren zich niet al te serieus nemen. De teksten doen erg hun best om dat duidelijk te maken, maar ook uit hun muziek blijkt dat onomstotelijk. Van het mislukte fluiten op een flesje in 'Young Mums up for Sex' tot de leuke hoempapa in 'Please Stop Fucking Each Other', overal duiken leuke geluidjes en deuntjes op die verdrinken in zelfrelativering.
'Succes' is punkrock tegen honderd per uur. Gitaren en een snuifje elektronica gaan er in cadans tegenaan en laten elke nuance ver achter zich. Af en toe wordt even gas terug genomen om daarna terug in een orgie van geluid los te barsten. De meeste andere nummers zijn iets rustiger en melodischer, maar zeker zo goed. 'Young Mums up for Sex' is een van de hoogtepunten van de plaat en een schoolvoorbeeld hoe Country Teasers zijn beste nummers op deze plaat steevast opbouwt. De eerste van de in totaal drie minuten wordt gebruikt om heel geleidelijk het nummer op te starten. Lichte drum wordt na een tijdje vergezeld van een leuk, rustig basrifje. Gitaar, het eerder genoemde, heerlijk mislukt gefluit op een flesje en langgerekte synthesizertonen vervolledigen het plaatje. Op die achtergrond debiteert B. R. Wallers zijn tekst, af en toe onderbroken door een lichte chaos. 'Deaths' start nog langzamer, maar is zelfs nog straffer dan zijn voorganger. Boven lichte percussie en enkele sobere gitaarakkoorden vertelt Wallers over al dan niet overleden medemensen. Twee keer wordt hij onderbroken door een iets geanimeerder geluid met vooral de melodica die schittert in eenvoud en met enkele noten erg opzwepend werkt.
Dit soort nummers wordt afgewisseld door ruigere nummers die leven van rifs en distortion. Zo ontstaat er een prachtig afwisselend geheel vol heerlijke deuntjes, door distortion gedomineerde klanklandschappen, inventieve geluiden en onnozeligheden. Om af te sluiten toch nog één levenswijsheid uit Schotland: 'Life is a rehearsal / that's how I can afford / to make a few mistakes / as I make my way along the boards / ...'

Meer over Country Teasers


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.