Het Britse Cradle of Filth is reeds geruime tijd het onderwerp van verhitte discussies. De vraag is dan vooral: Behoort deze band nog tot de black metal? Wie voorbij dat knelpunt kijkt zal al snel merken dat Cradle of Filth een metalband is die lak heeft aan wat anderen denken. De band doet dus haar eigen ding en dat valt bij veel mensen in de smaak. Omdat deze Britten hun schaarse visuele exploten steeds bijzonder mooi verzorgen, valt er bitter weinig aan te merken op 'Peace Through Superior Firepower', een live-dvd die meer dan geslaagd mag genoemd worden.

Als setting van het live-gebeuren werd gekozen voor het Elysée Montmartre in Parijs. Dat is geen bijzonder grote zaal, maar ervaring heeft geleerd dat Cradle of Filth het best tot zijn recht komt in gezellige, kleinere zalen. Dat laat ook bijzonder veel ruimte om te spelen met de belichting, wat op een heel sfeervolle manier gebeurt. De band wordt niet over- of onderbelicht en alles is heel duidelijk te volgen. Er zijn meer dan genoeg camerastandpunten en elk bandlid laat zijn kunstjes zien. Het podium is vrij sober aangekleed, maar het leukste zijn de ingehuurde dansers. Geregeld duiken er personages op als kleine duiveltjes die over het podium heen en weer rennen, schaars geklede danseressen of zelfs steltlopers en acrobaten. Cradle of Filth heeft dus werkelijk niets aan het toeval overgelaten. De muziek staat gelukkig ook als een huis. Met ongeveer 90 minuten optreden kan niemand klagen dat de gothic getinte extreme metal te kort gebracht wordt. De focus ligt uiteraard op hun laatste album 'Nymphetamine', maar de setlist is desondanks een mooi overzicht van alle platen. Als bonus zijn de meest recente videoclips, zes in totaal, ook te bekijken. Ook hier valt weer op dat Cradle of Filth steeds de hoogste kwaliteit nastreeft, want het is bijzonder professioneel gefilmd en gemonteerd. De toerdocumentaire 'Postcards From Vulgaria' laat dan weer zien dat Cradle of Filth bestaat uit een bende loljurken die elkaar de hele tijd in de zeik proberen te nemen. Dit gedeelte is wel niet echt geschikt voor gevoelige kijkers.

Fans van Cradle of Filth zullen smullen van deze dvd. Wie tot hiertoe nog niet overtuigd was van hun kunnen kan best eens overtuigd worden door de live-registratie. Het enige wat met zekerheid gezegd kan worden is dat deze Britten kwaliteit op alle vlak hoog in het vaandel hebben staan, iets waar iedereen gelukkig om mag zijn.

Meer over Cradle of Filth


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.