'Kill the Snake' is het laatste dat Creature With The Atom Brain van zich zal laten horen voor het een volledig album op de wereld los laat. Deze zeven tracks lange LP is gelukkig niet zomaar een opwarmingsoefening. Frontman Aldo Struyf (Millionaire, Mark Lanegan Band) en de zijnen laten een wijde variëteit aan stijlen en klankkleuren zien die toch nooit geforceerd overkomt.
'Kill the Snake' opent met een rustig doch ietwat dreigend ijl gitaartokkeltje begeleid door wat vage geluiden, een lieflijke basriff en gevocoderde stem. Niet geheel onverwachts wordt deze vertederende sfeerschepping al snel verscheurd door harde haperende gitaren en synthesizers, die de rest van 'Kill the Snake' domineren. Creature With The Atom Brain heeft een passie voor het mengen van harde noise met poppy melodietjes. Hakkelende, verknipte ritmes leiden het geheel in soms opvallend dansbare banen, zoals op 'Middle of The Lake'. Rond een synthesizerriff bouwt het nummer met scheurende gitaren, obscure bliepjes en zachte vocals op, om dan vloeiend over te gaan in het al even dansbare 'Eisenhower Memorial Hospital / C.G.'. De authentieke klank van de instrumenten komt slechts heel zelden naar voren: zowat alles is gefilterd en vervormd. De synths en gitaren kraken en de drums klinken regelmatig als kettingbotsingen in de Craeybeckxtunnel (zo rond negen uur des morgens). Echte songs zijn niet te vinden op 'Kill the Snake', hoewel 'Dobberman' nog behoorlijk dicht in de buurt komt. De vocals zijn overgoten met overdrive, waardoor ze redelijk onverstaanbaar worden, en het toch vrij poppy nummer wordt regelmatig verknipt door een erg vuil klinkende gitaarsolo, versneden drums en snerpende synths. Ook 'Blackened Roses, Same Old Doses', een rasecht metalnummer met een melodie om een moord voor te begaan, bevat onbegrijpelijke teksten. De vocals lijken niet zozeer aanwezig om een boodschap te verkondigen, maar wel om de klankkleur nog meer te verrijken.
'Kill the Snake' laat een bijzonder opengekrabde postpunkinterpretatie van pop zien. Verrassende geluiden, onregelmatige breaks en tempowisselingen zitten achter elk onhygiënisch hoekje verstopt. Toch weet Creature With The Atom Brain de plaat toegankelijk en af en toe erg dansbaar te houden. Jammer dat het maar 24 minuten mag duren.

Meer over Creature With The Atom Brain


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.