Twaalf jaar wachten om een debuut uit te brengen: niet elke band zou het doen. Cretin wel, maar dat komt omdat dit geen standaardbandje is. Cretin heeft namelijk als doelstelling lekker ouderwetse grindcore uit de instrumenten te knijpen. Dat wil zoveel zeggen als dat ze niet meteen de hele tijd aan supersonische snelheden staan te spelen en dat het plaatje lekker smerig klinkt. Digitale hulpmiddelen zijn uit den boze. Tekstueel gooit Cretin het ook over een eigenzinnige boeg, aangezien het vooral om nogal bizarre humor gaat. Politiek getinte boodschappen zijn aan dit drietal niet besteed.

'Freakery' heeft een soort rode draad en die bestaat uit de extreme kant van het begrip 'hillbilly'. Incestueuze en bizarre personages bevolken dit domein en dat geeft aanleiding tot flink wat vreemde interactie. 'Tazer' draait bijvoorbeeld rond een man die vrouwen opsluit en ze bewerkt met elektrische schokken, waarna hij ze weer loslaat. 'Uni-Tit' of 'A Fowl Fetish' hebben dan weer deviante seks als thema. 'Walking a Midget' mag overigens bijzonder letterlijk genomen worden. Hoe vreemd de tekstuele hersenspinsels mogen zijn, zo verdraaid lekker is de muziek. Cretin is er namelijk in geslaagd om puike songs te maken die ranzig en goor klinken zonder dat ze te lomp of ondoordacht overkomen. Zowel gitaren als drums raggen en hakken dat het een lieve lust is, maar onder de laag aangekoekte smerigheid vallen puike riffs te ontdekken. In die zin heeft Cretin wel wat weg van Repulsion, een legendarische grindband. Deze hadden ook maling aan properheid en gingen zeer smerig te werk, muzikaal gezien dan. In een tijd waar death metal en grindcore steeds technischer en logger lijkt te worden heeft Cretin uiteraard een groot voordeel, aangezien ze precies het tegenovergestelde doen.

'Freakery' is vast en zeker een van de smerigste plaatjes die dit jaar zullen verschijnen, maar het is een smerigheid die bijzonder lekker kan zijn. Hoogstaande techniek is er nergens mee gemoeid, maar het recept van deze stinkende cocktail smaakt alvast naar meer. Nu valt het te hopen dat de mensheid weer geen twaalf jaar moet wachten op een nieuw album van dit olijke trio.

Meer over Cretin


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.