Crowbar is ondertussen al meer dan twintig jaar bezig en is een waar instituut onder liefhebbers van zware metal. Opperhoofd Kirk Windstein mag dan al de laatste jaren meer bezig zijn met Down, toch blijft zijn kindje Crowbar tot op heden andere acts inspireren. Niet moeilijk, aangezien de sound van Crowbar het ultieme huwelijk was (en is) tussen logge vetheid en opgefokte tempi die resoneren uit de hardcorehoek. Opnieuw een heruitgave van het debuut dan maar?

Jawel, en meteen het slechte nieuws: deze versie kent niets nieuws. Geen extra songs, geen B-kantjes, geen hermastering maar simpelweg het debuut zoals het was. De fans kunnen met andere woorden meteen verder, want er is geen enkele reden om dan dit album aan te schaffen, tenzij men het destijds miste. Voor mensen die niet bekend zijn met Crowbar is 'Obedience Thru Suffering' een leuke introductie, maar voor een echte klepper moet iedereen toch bij latere schijven zijn. Dit debuut klinkt immers nog iets te veel als een veredelde demo, al laat het wel meer dan de kiemen horen waarom Crowbar door zovelen op handen wordt gedragen.

De sound van het album is relatief dun, maar dat zorgt er wel voor dat de ronkende baslijnen erg goed hoorbaar zijn en dat is een leuk extraatje. De hese klaagzang van Windstein staat hier nog niet helemaal op punt, maar alweer: de basis is overduidelijk aanwezig. Crowbar geeft hier misschien nog iets meer gas dan op latere albums en er zijn een paar frappante versnellingen waar e band zichzelf net niet vergaloppeert, om daarna meteen een linkse hoek te geven mits een übertrage en lompe riff die de vullingen los uit iedereens tanden doet daveren.

De sludge van Crowbar inspireerde na dit album talloze anderen, maar voor het origineel is het nog steeds het beste om deze heren aan een luisterbeurt te onderwerpen. Allicht dat een plaat als 'Broken Glass' of 'Odd Fellows Rest' net iets meer aanspreekt dan dit debuut, maar wie de begindagen van deze legende wil ontdekken, kan nu dit schijfje in huis halen. De echte fans hebben 'Obedience Thru Suffering' uiteraard al lang liggen.

Meer over Crowbar


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.