Kom dat tegen! Een occult geïnspireerde extreme metgroep met lak aan alle conventies en een loodzware sound die een debuut uitbrengt op Roadrunner! Het is net alsof de jaren tachtig helemaal terug zijn omdat toen Roadrunner geregeld dergelijke risico's nam. Hoewel, Daath is nauwelijks een risico te noemen, want wat deze band presteert op dit debuut is zonder meer ronduit geweldig te noemen. Een debuut dat de concurrentie (welke concurrentie?) verschroeit en zich meteen in het geheugen nestelt: dàt is een fikse pluim waard.

Dat de band occult geïnspireerd is, valt niet enkel af te leiden uit de bandnaam, die opgediept is uit het esotherisme van Aleister Crowley oftewel de grote magiër die wel meer metalbands als literair voorbeeld dient. Brulkikker Sean Farber weet immers zeer creatief om te springen met het aangereikte materiaal en beschikt over genoeg kennis om overtuigend te zijn en dieper te graven dan de standaard 'evil' teksten. Niet dat een leek er ook maar een snars van begrijpt, maar het klinkt alweer erg overtuigend. Zijn brulzang is overigens van dien aard dat de man potig overkomt zonder onverstaanbaar te zijn en dat is altijd een pluspunt. Gitaristen Emil Werstler en Eyal Lehvi leggen de zweep erover en halen repetitieve mokerrifs boven die meer dan eens onderbroken worden door ronduit fantastische solo's en melodielijnen waar velen van dromen. De repetitieve opbouw kan best afkomstig zijn van überoccultband Celtic Frost, zij het dat Daath er uiteraard een grote hedendaagse en snelle draai aan geeft. Het drumwerk komt overigens van Kevin Talley, die sommigen allicht kennen van Dying Fetus en Misery Index. Maar de ultieme toets is het werk van keyboardtovenaar Michael Kameron, die steeds de juiste noten weet te spelen en nooit de rest van de band overheerst. Zachte pianotinten, sfeervolle geluidslagen tot zelfs occasionele trancebeats (!), het kan allemaal en wat meer is: het maakt ook dat het plaatje perfect klopt. Individuele nummers gaan opnoemen zou schande zijn, want vanaf 'Subterfuge' tot afsluiter 'The Hinderers' rijgt de band de hoogtepunten aan elkaar.

Hoewel de band vanuit het niets komt, is het aanbevolen deze naam goed te onthouden, want een spectaculairder debuut dan 'The Hinderers' zal er dit jaar niet meer komen. Uniek, eigenzinnig en met de nodige flair weet Daath zich mooi in het spotlicht te plaatsen en het valt enkel te hopen dat de band flink wat succes kent, het is hen ten volste gegund.

Meer over Daath


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.