Een blanke Engelsman met een baard die kritische teksten debiteert over popcultuur en Britse jongeren, begeleid door tegendraadse electrobeats: het is alweer drie jaar geleden dat Dan Le Sac & Scroobius Pip met de single 'Thou Shalt Always Kill' ongeveer alles verkeerd deden wat er in rapmuziek verkeerd kan gaan en daarmee één van 's werelds meest onwaarschijnlijke culthits scoorden. Een jaar later volgde het album 'Angles', dat, hoewel vooral gesmaakt als een gedeeld geheim van muzikale fijnproevers, toch op 16 in de Britse indie-hitlijst terecht kwam.

'Sick Tonight', de opener van het nieuwe album, volgt grotendeels datzelfde succesrecept. Junglebeats, trancesynthesizers en een tekst over de verantwoordelijkheidszin die gepaard gaat met atheïsme: op papier klinkt het beslist niet sexy, maar de broeierige muziek en intelligente tekst versterken elkaar zodanig dat het nummer tegelijk de benen en de hersenen aan het werk zet.

In 'Five Minutes' nemen de heren echter al meteen gas terug voor een nummer over een relatie die ontspoort in geweld. Pip behandelt het moeilijke thema met een bewonderigenswaardige zin voor nuance, begeleid door zachtjes gloeiende elektrische piano en onderkoelde funkdrums. Daarna volgt 'Cauliflower', in essentie een zacht en simpel liefdesliedje met gerapte strofes en gezongen refreinen. Amper drie nummers ver op het album, en het duo heeft al een buitengewone verscheidenheid aan onderwerpen en muzikale registers gedemonstreerd. En dan moeten de singles nog komen: 'Great Britain' combineert de coolste beats van het jaar met een vlijmscherpe tekst over geweld tussen jongeren en 'Get Better' troost een stuurloze generatie met wijze woorden en een heerlijk sfeervol electropopdeuntje.

Uiteraard is niet het hele album even fantastisch, maar het is haast onmogelijk om niet verliefd te worden op minstens een paar van de nummers, en de hoogtepunten blijven lang genoeg hangen om de relatief minder goede nummers met de mantel der liefde te bedekken. Een aanrader voor iedereen, van liefhebbers van hedendaagse poëzie tot vaste klanten van hippe discotheken.

Meer over Dan Le Sac Vs Scroobius Pip


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.